20:10 | 25.02.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Evropska komisija: Za Zapadni Balkan investicioni paket od 3,2 milijarde evraEvropska komisija najavila je investicioni paket od 3,2 milijarde evra za podršku 21 projektu na Zapadnom Balkanu. Ovi projekti ticaće se transporta, digitalnih, klimatskih i energetskih veza - saopšteno je iz komisije. Ovo je prvi veliki paket projekata u okviru Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan koji je komisija usvojila oktobra 2020. 

evropska-komisija-sa-investicionim-paketom-od-32-milijarde-evra-za-zapadni-balkan

Foto: Evropska komisija

Finansijski paket uključuje 1,1 milijardu evra bespovratnih sredstava EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć 2021-2027 (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, kao i povoljne zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

"Bolje i održivije veze u transportu, digitalnoj infrastrukturi i obnovljivoj energiji će podstaći ekonomiju, pokrenuti zelenu i digitalnu tranziciju regiona i doneti niz mogućnosti za ljude i preduzeća na Zapadnom Balkanu i širom EU. Ove investicije će takođe ubrzati integraciju regiona, u skladu sa njegovom jasnom evropskom perspektivom" - kazao je evropski komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji. 

Sprovođenje projekata počeće posle potpisivanja ugovora sa međunarodnim finansijskim instutcijama tokom 2022-2023. 

Naredne nedelje, 28. februara, u Londonu se održava Investicioni samit Zapadnog Balkana na kojem će učestvovati čelni ljudi vlada ovog regiona, Evropske komisije, i finansijskih evropskih institucija.
Tagovi: AlbanijaEUCrna GoraEvropaSeverna MakedonijaBiHEvropska komisijaKosovoSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije