08:54, 22.10.2020Izvor: VOA

Evropske države: Dijalog uz posredstvo EU jedina održiva opcija za sporazumEstonija, Belgija, Francuska i Nemačka - istovremene članice Evropske unije i Saveta bezbednosti UN - uz Veliku Britaniju, Irsku i Norvešku, saopštile su da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU, jedina održiva opcija za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane.

evropske-drzave-dijalog-uz-posredstvo-eu-jedina-odrziva-opcija-za-sporazum

Reuters/VOA graphic (Reuters)

“Pozivamo sve političke aktere na Kosovu i u Srbiji da sarađuju i grade politički konsenzus ka zajedničkom cilju. To će takođe zahtevati odlučne reformske napore obe zemlje da ojačaju vladavinu zakona, posebno borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i ohrabruju socijalno-ekonomski razvoj. Ističemo značaj saradnje sa Misijom Evropske unije na Kosovu (EULEKS). Takođe, ističemo da je poštovanje i saradnja sa Specijalizovanim većima u Hagu međunarodna obaveza Kosova”, navedeno je u zajedničkom saopštenju sedam država objavljenom u danu kada je pred SB UN razmatran izveštaj šefa Misije Ujedinjenih nacija za Kosovo (UNMIK) Zahara Tanina.

U saopštenju, države su pozdravile to što su, kako je navedeno, vlade Srbije i prištinskih institucija potvrdile stratešku posvećenost budućnosti u Evropskoj uniji.

Istaknuto je da je dijalog, uz pomoć EU, ključni uslov za napredovanje Srbije i Kosova na njihovom evropskom putu.

“Pozivamo obe strane da grade poverenje i uzdrže se od retorike i provokativnih postupaka koji podižu tenzije i rizikuju zastoj u dijalogu. Očekujemo da obe strane rade konstruktivno sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom na postizanju pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU, dogovorom koji takođe doprinosi regionalnoj stabilnosti”, navodi se u zajedničkom dokumentu.

Tokom video sednice Saveta bezbednosti posvećene Kosovu Zahir Tanin pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, i pozvao obe strane da u konstruktivnim razgovorima reše sva otvorena pitanja.


Tagovi: DijalogEUSB UN

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije