21:12, 09.12.2020Izvor: RTV KIM

Film “Uprkos svemu” Gorana Avramovića najbolji na GrafestuDodelom nagrada autorima najboljih dokumentarnih ostvarenja, završen je deveti po redu "Grafest". Dokumentarni film “Uprkos svemu” Gorana Avramovića i Igora Vukovića, u produkciji RTV Kim i “Klicker” poneo je prvu nagradu.

film-uprkos-svemu-gorana-avramovica-najbolji-na-grafestu

Foto: RTV KIM

Žiri u sastavu: Zoran i Svetlana Popović, Ivana Vanovac i Đorđe Jevtić, odlučio je da prva nagrada za najbolji dokumentarni film bude dodeljena Goranu Avramoviću i Igor Vukoviću za ostvarenje “Uprkos svemu”, koje govori o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini.

U filmu "Uprkos svemu" su prikazani i ispričani brojni događaji iz burne istorije NPP-a, zabeležene različite predstave i njihova igranja na interesantim mestima i u nesvakidašnjim uslovima.

Goran Avramović se zahvalio žiriju, ali i svim ljudima koji su radili na filmu, pre svega koautoru Igoru Vukoviću i producentima Ivani Kovačević, Isaku Vorgučiću i Predragu Radonjiću.

„Nagrada je, ja sam duboko ubeđen, samo još jedan pokazatelj da rad srpskog Narodnog pozorišta u Prištini s punim pravom odjekuje u srpskoj kulturnoj javnosti preko 70 godina“, istakao je Avramović.

Druga nagrada dodeljena je novinaru RTK2 Marku Zakiću i reditelju Ersinu Šamljiju za film “Srpska rep scena na Kosovu”.

„Nagradu nisam očekivao. Iako sam novinar koji se bavi informativnim programom, volim da izađem na teren i napravim dokumentarni film. Ovaj film sam hteo da uradim odavno, jer dvojicu mladića (repera) poznajem lično, i nadam se da će ova nagrada koju sam dobio biti podstrek i njima“, kazao je Zakić.

Treća nagrada dodeljena je Katarini Marinković iz Medija centra, za dokumentarnu emisiju “Ljudi brojevi”.

„Moj ovogodišnji film predstavlja problem sa kojim se susreću stranari zgrada u Lapljem Selu, koji više od 10 godina nemaju ugovore. Nagradu nisam očekivala“, kazala je Katarina koja je prošle godine osvojila prvu nagradu na istom festivalu.

Predsednik žirija Zoran Popović istakao je da su članovi žirija imali veliku privilegiju da učestvuju na ovogodišnjem festivalu i budu deo ove značajne kulturne manifestacije.

„Imali smo privilegiju zahvaljujući predanosti, visokoj profesionalnosti autora ovogodišnjih radova, da prođemo jedno posebno putovanje po predelima Kosova i Metohije, upoznamo izuzetne ljude, izuzetne po hrabrosti, istrajnosti, snalažljivosti u teškim okolnostima, ljude koji predstavljaju temelj KiM. Trudili smo se da prepoznamo vrednosti koji su svi ti filmovi doneli svima nama”, istakao je Popović.

Žiri je dodelio i tri specijalne diplome sa željom da istakne važne doprinose u okviru televizijskog dokumentarističkog stvaralaštva.

Diplome su dodeljene: Sonji Ristić, autorki filomova “Petar” i “Mirjana”, Ivanu Mitiću za rad “Jednom gimnazijalac, uvek gimnazijalac", kao i snimateljima RTK2 Bojanu Košaninu i Aleksandru Miladinoviću za atraktivnu i živopisnu fotografiju u filmu “U danu kada se Bog Javi”.

U takmičarskom programu prikazano je petnaest filmova u četiri bloka.

Organizator Grafesta je Dom kulture Gračanica, a tradicionalno je održan uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


Tagovi: KulturaGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije