23:18, 15.04.2019Izvor: Gazeta Express, Beta, B92

Gazeta: U Berlinu predlog okvirnog dokumenta za sporazum Kosova i SrbijeDokument u čijim će okvirima biti postignut sporazum Kosova i Srbije biće predložen na sastanku u Berlinu 29. aprila, piše portal Gazeta Express.

gazeta-u-berlinu-predlog-okvirnog-dokumenta-za-sporazum-kosova-i-srbije

Foto: EPA/EFE Valdrin Xhemaj

Na sastanak u Berlinu, koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, pozvani su lideri Zapadnog Balkana, ali su samo Srbija i Kosovo pozvani na nivou predsednika i premijera dve zemlje.

"Sporazum neće obuhvatiti podelu, ali neće biti ni najbolji za Kosovo. Ima mnogo mogućnosti da će Srbiji dozvoliti suverenitet u delovima teritorije Kosova", naveo je portal.

U odgovoru za portal, Vlada Nemačke je potvrdila da je cilj Merkel i Makrona stabilnost Zapadnog Balkana, posebno Kosova i Srbije.

"Stabilnost i dobra kretanja u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsednika. Oni streme da sa pozvanima razgovaraju o posebnim izazovima s kojima se suočava region, posebno o odnosima Kosova i Srbije", kaže se u odgovoru portparola Vlade Nemačke.

Kosovski predsednik i premijer  Hašim Tači i Ramuš Haradinaj odlaze u Berlin bez međusobno usaglašenih stavova.

Savetnica kosovskog premijera Meljiza Haradinaj navela je da lideri i opozicija Kosova treba da usaglase stavove pred taj sastanak.

"Pošto sada imamo punu pažnju kancelarke Merkel u dijalogu, u kojem je ona i domaćin sastanka 29. aprila, krajnje je vreme da institucionalni lideri, državna delegacija i kosovska opozicija usaglase jedinstven stav pred putovanje za Berlin. Samo će tako Kosovo biti jače u odnosu na Srbiju i ozbiljnije pred međunarodnim izazovima", navela je Haradinaj.
 


Tagovi: EUSporazum BG - PR

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije