13:23, 19.01.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Gazivode: Do krsta ponovo prvi Mileta Pitulić (FOTO)Mileta Pitulić iz Zvečana prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru Gazivode. Po treći je put na Bogojavljenje bio najbrži plivač.

gazivode-do-krsta-ponovo-prvi-mileta-pitulic

Foto: Radio Kontakt plus

I prošle godine, do krsta je prvi doplivao takođe Mileta Pitulić. 

Mileta Pitulić treći put pliva za Časni krst. Kaže da je organizacija ove godine bila znatno bolja, u odnosu na prošlu. Dodaje da nema tajnu za pobedu, jedino što redovno pliva.

„Nije tajna nikakva. Od malena sam trenirao plivanje. Možda je to tajna moja i prednost u odnosu na druge.“

Ujedno se zahvalio svim učesnicima, jer kako kaže, svi moraju da imaju mnogo jako srce i mnogo veliku želju da na današnji praznik dođu i da uđu u ovu hladnu vodu.

Ove godine, bilo je oko stotinak plivača, među njima  su se našle i dve devojke.

Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice četvrtu godinu zaredom pliva za Časni krst. Dodaje da joj je izuzetno drago da je plivača iz godine u godinu sve više i više. Današnje plivanje, posvetila je svojim roditeljima.

„Izuzetno mi je drago što sam i ove godine učestvovala. Svi smo mi pobednici na neki način, jer sam čin plivanja je nešto neverovatno za svakog od nas. Voda jeste bila hladna, ali naša vera i ljubav su bili toplije od ove vode.“

Devetnaestogodišnja Milica Ristić iz Grabovca, opština Zvečan takođe je plivala za Časni krst, u šali dodaje da plivači ove godine nisu bili džentlmeni.

„Voda je bila prehladna, prvi put sam plivala, bila mi je želja da plivam za Časni krst.“

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte". 

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. 

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika.

Ovu akciju obeležavanja Bogojavljanja organizuju crkvena opština dubokopotočka u Zubinom Potoku i kulturni centar "Stari Kolašin" pod pokroviteljstvom opštine Zubin Potok i Kancelarije za KiM.

 

 


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije