12:45, 26.12.2018Izvor: Beta, B92

Generalni štrajk zdravstvenih radnika KosovaZaposleni u zdravstvenim institucijama Kosova danas su stupili u 24-časovni generalni štrajk kojim traže povećanje plata.

generalni-strajk-zdravstvenih-radnika-kosova

Foto: mostarski.ba

Predsednik Sindikata zdravstvenih radnika Kosova, Bljerim Sulja rekao je da ukoliko do početka sledeće godine ne dobiju pozitivan odgovor na zahteve, onda će pribeći radikalnijim merama - bojkotu rada. 

Tokom dana radiće jedino urgentni centri u KBCK i regionalnim bolnicama, a pregledaće se samo hitni slučajevi u kojima su pacijenti životno ugroženi. 

Isti sindikat je pre desetak dana organizovao štrajk zaposlenih na klinikama KBC Kosova. 

Međutim i pored odluke da štrajk traje samo 24 sata, lekari u hiruškim klinikama KBCK i dalje štrajkuju i rade samo hitne slučajeve. 

Istovremeno Sindikat radnika obrazovanja, nauke i kulture za sutra je sazvao štrajk upozorenja tokom koga će u osnovnim i srednjim školama bojkotovati rad u prvim prepodnevnim časovima. 

I oni zahtevaju povećanje plata i priznanje staža radnicima obrazovanja tokom 1991-1999 godine koji su radili u paralelnom obrazovnom sistemu Kosova nakon odluka tadašnjih srpskih vlasti da obrazovanje na albanskom jeziku ukinu i onemoguće održvanje nastave u društvenim objektima.


Tagovi: ŠtrajkZdravstvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije