11:20 | 13.06.2022 Izvor: RTV Puls, Radio Kontakt Plus

Gnjilane: Nožem napadnuta dvojica mladića iz PartešaDvojica srpskih mladića iz Parteša kraj Gnjilana, B. S. i V. D, napadnuta su sinoć nožem, nanete su im teške telesne povrede, ali nisu životno ugroženi, saznaje RTV Puls.

gnjilane-nozem-napadnuta-dvojica-mladica-iz-partesa

Kontakt Plus radio

Do napada je došlo u kafani u obližnjem selu Straža, oko ponoćI, potvrdio je portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani i izjavio da policija radi na identifikovanju i procesuiranju napadača.

“Za sada niko nije uhapšen”, rekao je Hašani u kratkoj telefonskoj izjavi za RTV Puls, ne navodeći nacionalnost napadača.

U Partešu, izvori RTV Puls kažu, da je njihove sunarodnike napao Albanac koji se kao gost zatekao u lokalu. Jednom povređenom je naneo dva uboda, a drugom jedan.

Direktor Zdravstvenog centra Gnjilane, dr Zoran Perić, izjavio je da napadnuti mladići imaju ubodne rane u predelu grudnog koša, ali da nisu životno ugroženi.

“Neposredno nakon napada, povređeni mladići su medicinski zbrinuti u bolnici u Pasjanu, nakon čega je došla specijalna Kosovska policija i odvela ih u bolnicu u Gnjilanu na dalje lečenje."

Ovo nije prvi incident u kafani u novobrdskom selu Straža koju posećuju i srpski i albanski gosti. Prošle godine, Kosovska policija uhapsila je jednog Albanca koji je učestvovao u napadu više lica na dvadesettrogodišnjeg Srbina iz sela Zebince nakon svađe u tom lokalu.

Kancelarija za KiM: Nereagovanje i politika nekažnjavanja stimulativno deluje na podizanje tenzija na terenu

Sinoćni incident u kojem su dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša brutalno napadnuta kada je na njih nožem nasrnuo muškarac albanske nacionalnosti snažno je zabrinuo i uneo nemir među srpski narod u Кosovskom Pomoravlju, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi, ovaj napad dešava se nakon serije etničkih incidenata usmerenih prema Srbima na КiM prethodnog vikenda, “a na koje su ostali nemi i predstavnici iz Prištine, ali i međunarodne zajednice”. 

“Кancelarija za Кosovo i Metohiju više puta je upozoravala da nereagovanje i politika nekažnjavanja stimulativno deluje na podizanje tenzija na terenu, koje su sada kulminirale napadom na dvojicu srpskih mladića. Šta treba da se desi da predstavnici međunarodne zajednice ozbiljno shvate povećanje broja etnički motivisanih incidenata i preduzmu korake iz svoje nadležnosti da zaštite Srbe na КiM”, upitali sui z Kancelarije.

Iz Kancelarije ocenjuju da se “Srbi orkestrirano napadaju pod dirigentskom palicom Aljbina Кurtija koji u svom zapaljivom rečniku svakodnevno napada Srbe i time od njih pravi legitimne mete”. 

“Sramno je i nedopustivo da se u 21. veku i u srcu Evrope naočigled čitave međunarodne zajednice odvija otvoreno nasilje koje ima za cilj da etnički očistiti terotoriju КiM od Srba. Nasilnici se ne kažnjavaju, zločini prema Srbima se ne osuđuju i to je velika fleka na obrazu međunarodnih zvaničnika”, zaključuje se u saopštenju.
Tagovi: GnjilaneAlbanciSrbiNapad

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije