20:11, 13.12.2019Izvor: RTK 2

Godinu dana od usvajanja zakona o kosovskoj vojsciKosovska Skupština je pre godinu dana usvojila tri Zakona koji se odnose na transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova. Na godišnjicu njihovog usvajanja, kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj kaže da Kosovo ne želi rat, već samo da se zaštiti.

godinu-dana-od-usvajanja-zakona-o-kosovskoj-vojsci

Foto: RTK 2

Godinu dana nakon usvajanja Zakona o ministarstvu odbrane, Zakona o Kosovskim bezbednosnim snagama i Zakona o službi u Kosovskim bezbednosnim snagama, Haradinaj je posetio Ministarstvo odbrane gde mu je ministar Rustem Beriša podneo godišnji izveštaj o radu.

“Verujem da danas, nakon godinu dana, možemo obećati građanima Kosova, našim partnerima da ćemo se kretati u pravom smeru ka ostvarivanju ciljeva zacrtanih odlukom poslanika od pre godinu dana”, navodi Ramuš Haradinaj.

Premijer u ostavci dodaje i da je cilj da Kosovo postane članica NATO-a.

“Rekao sam pre dva dana da živimo na Balkanu, gde se rat nikada ne isključuje, ne zato što želimo rat ili ga ohrabrujemo, pozdravljamo i izazivamo. Želimo da budemo osposobljeni za odbranu i da nikada ne idemo u rat, to je naša želja i naš cilj”, naglasio je Haradinaj.

Premijer u tehničkoj vladi obišao je i klub oficira, a komandantu Kosovskih bezbednosnih snaga general-potpukovniku Rahmanu Rami uručio je medalju Đurađ Kastriot - Skenderberg.

"Ovu medalju posvećujem Kosovskim bezbednosnim snagama, jer bez ovih momaka i devojaka ne bismo bili tu gde jesmo, zahvaljujući njihovom zalaganju, disciplini i profesionalizmu. To je i dodatna obaveza, ne samo za mene lično, već i za celokupne bezbednosne snage, da i u budućnosti izvršavamo dužnosti i obaveze na osnovu našeg novog mandata", istakao je Rama.

Zakoni kojima se omogućava transformacija KBS-a vojsku usvojeni su 14. decembra prošle godine, na sednici kojoj nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Na zvaničnoj web stranici kosovskog Ministarstva odbrane navodi se, da su opšti zadaci ovih snaga zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, kao i učešće u međunarodnim misijama.


Tagovi: Ramuš HaradinajKBS

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020

16:19, 12.02.2020


Najnovije