08:57, 16.02.2020Izvor: RTS, Radio Kontakt Plus

Godišnjica zločina u Livadicama kada je poginulo 12 putnika "Niš ekspresa"Na današnji dan pre 19 godina, u napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo je dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba, dok su putovali na Zadušnice u Gračanicu. Za zločin niko nije odgovarao.

godisnjica-zlocina-u-livadicama-kada-je-poginulo-12-putnika-nis-ekspresa

Foto: Reuters

U napadu su poginuli - Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo.

Kosovski Vrhovni sud je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba, koji su bili u autobusu "Niš ekspresa".

Policajci UNMIK-a, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK.

"Deo krivice na međunarodnoj zajednici"

Direktor Kancelarije za KiM - Marko Đurić, saopštio je da je smrt 12 i ranjavanje 43 ljudi u Livadicama bilo "vrhunac stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

"Osim počinilaca, deo krivice za ovaj sunovrat civilizacije snosi i međunarodna zajednica, koja je u tom trenutku vršila civilnu i vojnu upravu u našoj južnoj pokrajini", navodi se u Đurićevom saopštenju.

Đurić ističe da do danas niko nije pravosnažno osuđen za ovaj zločin, iako postoje čvrste indicije o tome ko stoji iza napada.

"Srbi su i danas na Kosovu i Metohiji građani drugog reda i izloženi raznim vidovima diskriminacije, pritisika i zastrašivanja, jer mržnja koja je odnela živote naših sunarodnika u Livadicama i dalje živi", dodaje se u saopštenju.

Dalje se navodi, da politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu, ukoliko žele da grade društvo na zdravim osnovama, "moraju prestati da u zaborav guraju i zataškavaju ovaj i mnoge druge zločine nad bespomoćnim pripadnicima srpskog naroda".

"Bez te vrste suočavanja sa prošlošću, neće biti ni međunacionalnog pomirenja, ni bolje budućnosti za albanski narod", zaključuje Đurić u saopštenju.


Tagovi: GodišnjicaKosovoMarko Đurić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije