14:34, 01.05.2019Izvor: RTK2

Gračanica: Bol i tuga porodice Petrović nikada neće prestatiNavršilo se dvadeset godina kada je tokom NATO bombardovanja, na današnji dan tadašnje Jugoslavije raketiran autobus Niš-ekspresa u selu Lužane kod Podujeva, kada je stradalo je 60 osoba. 

gracanica-bol-i-tuga-porodice-petrovic-nikada-nece-prestati

Foto: RTK2

Most na kome se nalazio autobus nije uništen, a napad je izveden oko podneva, pri potpuno vedrom vremenu. Za ovaj napad niko nije dogovarao a Zorica i Dragiša iz Gračanice su tog dana izgubili sina i ćerku.

Na groblju u Gračanici sveštenici parohije gračaničke Savo Šmigić i Darko Marinković služili su molitveni pomen bratu i sestri Mariji i Nikoli Petrović i njihovoj baki Smiljani koji su pre 20 godina stradali u NATO bombardovanju, kada je raketiran autobus Niš-ekspresa. Bol i tuga nikada neće prestati, napominju neutešni roditelji Dragiša i Zorica.

"Ovo sad prvi put vidim da je ovako narod došao, dolazili smo stalno sami. Zahvaljujem se svima što su došli. Neka vide agresori šta su uradili, uništili mlade duše, uništili i nas. Tu smo mi da ih obilazimo, skoro svaki dan dolazimo. Mi kad bi mogli ušli bi tu živi, ali ne možemo, jer i oni nam ne daju da uđemo unutra, jer treba da ih obilazimo, ako nestanemo i nas dvoje onda nema ko da ih obilazi, to će zarasti u korov i niko neće da ih pogleda. Dok nas drži snaga mi ćemo tu da dolazimo stalno, a agresori neka vide šta su uradili”, poručio je otac Dragiša Petrović.

“Ako mogu da izdržim više. Boriću se da živim koliko mogu, ali snaga već popušta i zdravstveno stanje nije baš najbolje", kaže majka Zorica.

Zorica je tog dana radila uobičajene kućne poslove kada su joj javili tužne vesti, koje su joj zauvek promenile život. Gubitak sedamnaestogodišnjeg sina i petnaestogodišnje ćerke ostavio je neizbirisiv ožiljak u srcu.

“Oni su za nas živi dok god postojimo mi. Borimo se da smo hrabri, da ih posetimo, zamišljamo da su oni živi, ne zamišljamo da ih nema, jer je slika ostala dobra za mene, za njega nije, jer je on sve to video, ja nisam”, kaže majka Zorica.

“Teško je, ne može da se preboli to, samo tu kad budemo kod njih tad ćemo da zaboravimo sve”, rekao je Dragiša.

Pored porodice i prijatelja, pomenu su prisustvovali i predstavnici Opštine Gračanica.

"Mi smo danas ovde pre svega kao meštani, komšije i rođaci došli da podelimo sećanje na Nikolu i Mariju i da podelimo bol zajedno sa porodicom Petrović, to je najmanje što možemo uraditi", rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

U znak sećanja na stradalu decu u Gračanici dve ulice nose njihova imena, koja su se 1. maja 1999. godine vraćala iz Prokuplja za Gračanicu. Nažalost, kući se nisu vratila.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije