20:04, 25.11.2020Izvor: RTV KIM

Gračanica: KBC Priština dobio rendgen aparatPomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Svetlana Miladinov, uručila je Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici rendgen aparat.

gracanica-kbc-pristina-dobio-rendgen-aparat

Foto: RTV KIM

Miladinov je kazala da je donacija rendgen aparata još jedan primer da Vlada Republike Srbije vodi računa o zdravstvenom sistemu na KiM.

"U ovim teškim trenucima, Republički fond za zdravstveno osiguranje brine o našim građanima na KiM i trudi se da KBC Priština sa sedištem u Gračanici ima najbolje uslove i najbolju opremu za rad", rekla je Miladinov.

Direktor pomenute ustanove dr Bratislav Lazić kazao je da će RTG aparat biti veoma značajan kada je u pitanju rad KBC-a.

"Ovaj rendgen aparat je za nas višestruko značajan, ne samo zbog aktuelne epidemije korona virusa već i u našem standardnom radu, pošto mi pored kovid pozitivnih pacijenata ovde lečimo i ljude koji su oboleli od drugih bolesti. Naročito će biti koristan i korišćen u operacionoj sali", dodao je Lazić.

Napomenuo je da je KBC Priština sa sedištem u Gračanici dobro snabdeven lekovima i materijalom.

Rendgen aparat je obezbedio Republički fond za zdravstveno osiguranje u saradnji sa Kancelarijom za KiM.

Epidemiološka situacija nepovoljna

Aktuelna epidemiološka situacija je vrlo nepovoljna, ne samo u Gračanici, već u čitavom regionu centralnog Kosova, rekao je direktor KBC-a.

"Mogu da vam kažem da su brojke svakim danom sve veće. Konkretno, u poslednjem talasu imamo 189 ukupno zaraženih i testovima potvrđenih bolesnika sa kovidom-19. Naša novootvorena klinika za infektivne bolesti, u stvari, kovid odeljenje gde se zbrinjavaju najteži pacijenti je praktično prepunjena. Mi smo proširili kapacitete na stacionarni deo Doma zdravlja Donja Gušterica, gde su hospitalizovani lakši pacijenti koji moraju biti pod medicinskim nadzorom", naveo je dr Lazić.

Najteži bolesnici, oni koji imaju potrebu za respiratorima upućuju se u KBC u Nišu, "i to je strategija koja daje rezultate", zaključio je on.

Na teritoriji opštine Gračanica trenutno je hospitalizovano 48 pacijenata.


Tagovi: GračanicaKancelarija za KiMKBC

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije