21:03 | 20.04.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Gračanica na Bradićevim slikama: Nasušna potreba i skromni doprinosIzložba “Gračanica u bojama budućeg veka - 700 godina zadužbine Kralja Milutina", Nikole Bradića, otvorena je večeras u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici. 

gracanica-na-bradicevim-slikama-nasusna-potreba-i-skromni-doprinos

Foto: Radio Kontakt Plus

Izložbu je otvorila direktorica Studentskog centra Dragana Antonijević, dok su o Bradićevim slikama i Kralju Milutinu govorili direktor mitrovičke Gradske biblioteke, Milan Mihajlović i istoričar Luka Jovanović. 

"Izložba je moj skromni doprinos velikom jubileju - VII vekova je prošle godine bilo od izgradnje manastira Gračanice i upokojenja njegovog velikog ktitora" - kazao je Bradić, objašnjavajući zašto je seriju slika posvetio ovom manastiru. 

To objašnjava i kao svoju "nasušnu potrebu". Drugi razlog vidi u, kako je rekao, prisvajajnju srpskog nasleđa.

"Svedoci smo da hoće da prisvoje naše svetinje na KiM i da one postanu nasleđe nekog ko ne zaslužuje to i čije nisu i to je bio jedan od razloga", kazao je. 

Izloženo je 17 slika rađenih u kombinovanoj tehnici gde preovlađuje akvarel.   

"Uglavnom obuhvataju arhitekturu Gračanice, tu su i monahinje, i svetitelji - Sveti Jovan, Sveti Petar, Sveti Simenon Mirotočivi kao rodonačelnik loze Nemanjića", dodaje Bradić. 

Interesantno je da su slike rađene u velikom formatu za koji Bradić kaže da mu više odgovara. 

"Volim da oslobodim i ruku i dušu jednostavno. Opterećuje me taj mali format na neki način", kazao je. 

"Njegova Gračanica jedna pesma sa više melodija pruža nam sve dileme: i ktitora, i graditelja, i slikara, ne sa namerom da budu razrešene, već da budu sagledane jednom okom, duhovnim vidom, koji građevinu sagledava samo kao okvir u kojem se nalazi ono što tom okviru daje onaj smisao koji neprestanno potenciramo" - piše prof. dr Dragiša Bojović o Bradićevim slikama. 

Izložba je organizovana u okviru obeležavanja Dana studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Izložba je održana i prošle godine u Kruševcu, kao i Zubinom Potoku.


 

Tagovi: KosovoMitrovica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije