19:26, 12.08.2019Izvor: RTK2

Gračanica: Obeležen Međunarodni dan mladihNezaposlenost i nedostatak perspektive su glavni problemi mladih na centralnom Kosovu. Povodom Međunarodnog dana mladih, u Gračanici je organizovana tribina o obrazovanju, a održana je i biciklistička tura.

gracanica-obelezen-medunarodni-dan-mladih

Foto: RTK2

Najveći problemi mladih na centralnom Kosovu su nezaposlenost i bezperspektivnost. Zbog toga veliki broj omladinaca odlazi u potrazi za boljim uslovima života.

“Ne vidim ovde svoju perspektivu za život. Planiram da idem dalje. Slaba je zaposlenost, nema posla, nema ulaganja", kaže Dušan Ilić iz Gračanice.

Za Dušanovog druga Jovana, najveći problem je sloboda kretanja.

“Sloboda kretanja je najveći problem nas omladine ovde. Nema perspektive u sportu ili poslu, teško je”, rekao je Jovan Dimić iz Suvog dola.

Povodom međunarodnog dana mladih, u Gračanici su održana dva događaja. U Centru građanske energije je održana tribina o obrazovanju, što je inače i tema ovogodišnjeg Dana mladih, dok je u organizaciji Mlade aktivne Gračanice organizovana biciklistička tura, koja je imala za cilj obilazak kulturno-istorijskih spomenika.

“Kroz ovaj događaj želeli smo da privučemo mlade i poradimo malo na njihovom entuzijazmu i uopšte na stvarima koje ih najviše zabrinjavaju. U ovom trenutku to je potraga za zapošljavanjem, oni se suočavaju sa raznim problemima i mislim da je u ovom trenutku ekonomsko osnaživanje jedan od najvažnijih segmenata na kojem radimo. Želimo da budemo poluga između mladih i donosioca odluka, a takođe želimo da damo priliku i prostor mladima da na otvoren način iskažu svoje mišljenje o stvarima koje ih tište”, rekao je Dejan Radivojević iz Foruma za razvoj i multietničku saradnju, koja je organizovala događaj.

“Krenuli smo od turističkog info centra gde trenutno iznajmljujemo bicikle, odatle smo išli do Doma kulture, gde smo pogledali izložbu slika, nakon toga vratili smo se do centra, do trga Oslobodioca, zatim smo otišli do škole 'Kralj Miliutin', gde je spomenik kralju Milutinu, potom smo nastavili do manastira Gračanice, a poslednja destinacija su nam bile Ulpiana i rimska česma“, rekao je Đorđević.

S obzirom da je Međunarodni dan mladih prilika da se skrene pažnja na pitanja mladih širom sveta, za sam kraj ove priče poslušajte poruku Maše iz Gračanice čiji su, kako kaže, planovi da završi Medicinski fakultet i kao hirurg ostane da leči ljude.

“Svako ko želi da uspe u životu uspeće, ne može sada neko imati neku prepreku koja bi mu bila izgovor da ne uspe u nečemu, nego svako mora da ima svoj stav i da se izbori sa svojim problemima”, kazala je Maša Jovanić iz Gračanice. 


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije