16:18, 09.09.2019Izvor: RTK2

Gračanica: Odlaganje smeća i dalje veliki problemNakon fotografija gledalaca dostavljenih redakciji RTK2, na kojima se vidi velika količina otpada u školskom dvorištu u Gračanici, jasno je da je odlaganje smeća i dalje veliki problem na teritoriji ove opštine. Ekipa RTK2 je pokušala smo sazna zbog čega je tako.

gracanica-odlaganje-smeca-i-dalje-veliki-problem

Foto: RTK2

Otpad u dvorištu OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, već nekoliko dana i te kako brine roditelje čija deca idu u ovu školu. Izrevoltirani velikom količinom smeća koja predstavlja izvor zaraze, poslali su fotografije redakciji RTK2 u nameri da podstaknu rešenje ovog problema. 

Na terenu se ekipa RTK2 uverila da meštani u dvorištima imaju po dve kante za smeće, od kojih jedna pripada Javno – komunalnom preduzeću „Komunalac“ koje posluje u sklopu Privremenog organa Opštine Priština sa sedištem u Gračanici, a druga firmi „Pastrimi“ koju je angažovala Opština Gračanica.

U Komunalnom su u neformalnom razgovoru objasnili da su odlaganje smeća na Padalištu obustavili kada je inspekcija pri kosovskom Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja zatvorila ovu deponiju, proglasivši to mesto zaštićenom zonom. Pristup ostalim deponijama nemaju.

Iz firme „Pastrimi“ kažu da njihove službe odvoze samo smeće iz kanti i ono koje se nalazi u blizini kontejnera, kao i da imaju dobru saradnju sa nadležnima u Opštini Gračanica, ali da o stanju u školskom dvorištu nisu obavešteni.

„Našoj kompaniji menadžeri nisu prijavilii nikakvu žalbu ili opomenu da se taj otpad ukloni. Takođe ima i nelegalnih deponija za koje nije odgovorna kompanija ’’Pastrimi’’ ali kada dobijemo obaveštenje od bilo koga, u ovom slučaju je u pitanju Opština Gračanica, naravano da ćemo poslati ekipe da to i uklone“, rekla je za RTK2  Arbnore Ademi, portparol kompanije „Pastrimi“.

Iz Opštine Gračanica ističu da je Komunalno preduzeće ’’Pastrimi’’ od jula zaduženo za uklanjanje smeća u svim selima na teritoriji ove opštine.

„Ovaj ugovor je napravljen na osnovu zakona koji podrazumeva da Opština može direktno da se obrati regionalnoj kompaniji i sklopi ugovor bez tendera, tako je i sklopljen ugovor sa 'Pastrimijem', naravno, u odnosu na tržišnu cenu, sa njima imamo ugovor do kraja godine. Ugovor je na snazi od 1. jula, po tom ugovoru opština naplaćuje uslugu odnošenja smeća, kao i u ostalim opštinama, od 4 evra i 70 centi po kanti“, rekao je Vladica Trajković, direktor Odeljenja javnih službi pri Opštini Gračanica.

Bilo kako bilo, meštani su nezadovoljni. Mnogi o problemu nisu hteli da govore pred kamerom, dok su oni smeliji bili ogorčeni.

„Ja sam lično odbio kantu jer je skupa. Za naše uslove i naša primanja to je preterano skupo. U Srbiji po 200 do 300 dinara, a ovde 5 evra“, rekao je meštanin Donje Gušterice.

„Iskreno nisam. Kad ovako čovek baci pogled ima dosta smeća svuda okolo. Mislim da je na Kosovu svuda veliki problem, ali mogu slobodno da kažem da je to i nečija nekultura“, kaže Milomir Balević.

Smeće sa doskorašnje deponije na Padalištu je očišćeno, ali je nažalost, formirana divlja deponija na nasipu udaljenom svega stotinak metara od novog pravoslavnog groblja, što ukazuje da je problem i dalje prisutan.


Tagovi:

Povezane vesti
Najčitanije


20:29, 14.01.2020


Najnovije