14:15, 10.07.2020Izvor: RTV Kim

Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponijaOdeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.

gracanica-pocela-akcija-uklanjanja-divljih-deponija

Foto: RTV Kim

Na teritoriji opštine Gračanica ima preko 30 divljih deponija. Neretko se dešava da se nalaze i na privatnim posedima, pored puteva, čak i u neposrednoj blizini pružnog prelaza, piše RTV Kim.

Na putu između Preoca i Lepine u poslednjih godinu dana napravljena je divlja deponija tik uz prugu. Ljudi koji svakodnevno tu prolaze automobilom kažu da je bacanje smeća na tom mestu višestruko opasno.

„Mnogo nam smeta, jer je nepregledno. Ne vidi se ništa kada prolazi voz, ne može da se prođe bezbedno“, rekao je Duško Todić.

„Ovo smeta svakome, ne samo meni. Smeta, ali opet bacaju. Trebalo bi Opština da nađe mesto na kome bi najbolje bilo da se odlaže smeće“, kazao je Tomislav Nedeljković.

Direktor Odeljenja javnih službi u opštini Gračanica Vladica Trajković je za RTV Kim kazao da je akcija uklanjanja divljih deponija počela juče (u četvrtak), te da ih je nekoliko već uklonjeno.

„Već su očišćene dve deponije. U Sušici, na putu ka crkvi sa leve strane, i preko puta škole. Nastavljeno je u Preocu, kod romske mahale. Danas se već čisti deponija između Preoca i Lepine, pošto su se meštani žalili da ima dosta smeća i da je taj deo nepregledan. Opština će, u zavisnosti od toga koliko će iznositi troškovi i u odnosu na budžet, nastaviti čišćenje deponija i u ostalim naseljima“, kazao je Trajković.

Predsedavajući borda direktora JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević je istakao da određene deponije predstavljaju problem zbog veličine i da su potrebni ozbiljni resursi da se one uklone.

"Ono što ne uspe da ukloni Opština, nadam se da ćemo uspeti mi u narednom periodu", naveo je on.

„Mnogo bitnija stvar je da ih više ne pravimo jer će deponije nastajati svakoga dana, ukoliko građani ne shvate važnost prestanka njihovog stvaranja“, kazao je Dimitrijević.

Kada je u pitanju odlaganje smeća, Trajković je kazao da Odeljenje javnih službi u saradnji sa Odeljenjem inspekcije u Opštini Gračanica na sve načine pokušava da reši problem ilegalnog odlaganja otpada.

„Dešava se da, pored meštana opštine Gračanica, iz drugih opština dođu i istovare smeće na pojedinim lokacijama. Tako da smo i sa policijom pokušavali da pronađemo te počinioce, u odnosu na broj tablica vozila ili kamiona. Pisane su i kazne, međutim, javljaju se uvek novi slučajevi“, kazao je Trajković.

Javno komulano preduzeće „Ekologija“ se poslednjih dana aktivno bavi uređenjem zelenih površina, naveo je Dimitrijević.

„Vreme nam ne ide baš na ruku. Teritorija opštine Gračanica je zaista velika, ima 17 naselja za koje smo mi nadležni i želimo da svako od tih nasilja ravnopravno posećujemo i uređujemo prema našim mogućnostima. Zbog kiše i sunca trava nemilosrdno raste, trudimo se da bar dva do tri naselja dnevno obiđemo i uredimo“, rekao je Dimitrijević.

Iz Odeljenja javnih službi i Javnog komunalnog preduzeća „Ekologija“ apeluju na građane da budu savesni i da „smeće ne bacaju gde stignu“.

S druge strane, iz Odeljenja inspekcije upozoravaju da će nesavesne građane neodgovorno bacanje smeća koštati do 100 evra po odlaganju.


Tagovi: GračanicaEkologija

Povezane vesti
Najčitanije


11:57, 28.07.2020


Najnovije