13:30, 20.05.2019Izvor: RTV Kim

Na Gazimestanu osnovan Savez za Kosovo i MetohijuSavez za Kosovo i Metohiju kao ogranak Saveza za Srbiju formiran je danas na Gazimestanu. Kratko je održana osnivačka skupština na kojoj su se obratili predsedavajući SZS Borko Stefanović, ali i Dragan Đilas, Slaviša Ristić, Rada Trajković, kao i poslanici Dveri i Nove stranke.

gracanica-protest-zbog-osnivanja-saveza-za-kim

Foto: RTV Kim

Predsedniku Dveri Bošku Obradoviću nije dozvoljen dolazak na Kosovo. Dragan Đilas je kazao da veruje da iza te odluke ne stoje kosovske institucije, već vlast u Beogradu, odnosno Aleksandar Vučić.

Tokom obraćanja predstavnika Saveza, kosovski policajac je tražio od novinara da napuste kompleks oko spomenika Kosovskim junacima.

Osnivačka skupština Saveza za Kosovo i Metohiju održana je na Gazimestanu, pošto im nije onemogućeno zasedanje u Domu kulture u Gračanici.

Podsetimo, članovi Srpske liste i pristalice, kao i zaposleni u Opštini Gračanica ali i privremenim organima opština Priština i Kosovo Polje protestovali su zbog dolaska članova SZS ispred Doma kulture. Odatle je nekoliko automobila sa demonstranitima otišlo do Medija centra u Čaglavici misleći da će se predstavnici SZS okupiti u ovom centru. Pošto su shvatili da skupa neće biti ispred ovog medija, oni su se razišli.

Gračanica: Protest zbog osnivanja Saveza za KiM

Ranije danas je više stotina Srba sa centralnog Kosova, uglavnom zaposleni u institucijama Republike Srbije, odnosno u privremenim organima koji funkcionišu na centralnom Kosovu i zaposleni iz opštine Gračanica, okupili su se ispred Doma kulture u Gračanici u znak protesta zbog najavljene osnivačke skupštine Saveza za Kosovo i Metohiju, čije je zvanično formiranje zakazano za danas u podne, preneo je RTV Kim.

Okupljeni nose transparente na kojima piše "Mi živimo ovde", "Momo lopove" i druge poruke. Kažu da su došli da daju podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da se protive dolasku Dragana Đilasa, čiji je dolazak najavljen. Okupljeni kažu da ih niko nije organizovao, već da su došli sami.

Na trenutak se pred okupljenima pojavila predsednica Evropskog pokreta Rada Trajković, koja je član Saveza za Kosovo i Metohiju. Okupljeni su počeli da viču, zvižde protiv nje. Ona im je kratko rekla "Sram vas bilo, zbog čega ste se okupili ovde".

Za sada je neizvesno hoće li se održati osnivačka skupština Saveza za Kosovo i Metohiju koji se formira po ugledu na Savez za Srbiju, koji predvode Dragan Đilas, Boško Obradović i Vuk Jeremić.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije