20:16, 23.11.2020Izvor: RTV KIM

Gračanica: Škole rade otežano, ne razmišlja se o nastavi na daljinuU OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, nekoliko nastavnika ne dolazi na posao. RTV KiM je potvrđeno da je jedan predavač oboleo od Covid-19, dok je četvoro u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženima.

gracanica-skole-rade-otezano-ne-razmislja-se-o-nastavi-na-daljinu

Foto: RTV KIM

U još nekoliko obrazovnih ustanova na centralnom Kosovu ima inficiranih korona virusom, međutim, za sada nema odluke o potpunom uvođenju nastave na daljinu (online).

Najveća škola na centralnom Kosovu nastavu obavlja po smenama koje je predvidelo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

U objektu se redovno vrši dezinfekcija i na više mesta su postavljena obaveštenja o poštovanju epidemioloških mera. Međutim, kao ni mnoge druge, tako ni ovu školu nije potpuno zaobišao aktuelni virus.

“Što se tiče kovid pozitivnih, jedan nastavnik je zaražen. On je već završio sve medicinske tretmane i sledeće nedelje se vraća na posao. Imamo par nastavnika koji su u kućnoj samoizolaciji, oni su bili u kontaktu sa rođacima koji su pozitivni, a što se tiče učenika nema pozitivnih, ali ima onih koji su u samoizolaciji”, kaže za RTV Kim direktor OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, Vladimir Milkić.

Milkić ističe da, iako se zbog izostanka nastavnika pojedini časovi ne održavaju u školi, učenici ne gube potpuno nastavu.

“Dolazi do gubljenja časova fizički, međutim, nastavnici su u obavezi da rade onlajn, tako da deca ne gube ništa. Veoma mali broj učenika je radio onlajn na početku školske godine, a danas ne dolaze samo učenici koji su u samoizolaciji, ostali su svi tu. Roditelji se ne javljaju za onlajn nastavu”, kaže Milkić.

“Deca koja su izolaciji ne dolaze u školu ali se sa tom decom radi onlajn, putem Vibera”, kaže učiteljica Danijela Todorović.

“Verovatno postoji mogućnost onlajn nastave, ali mi naravno čekamo obaveštenje od Ministarstva prosvete i kako oni budu rekli, tako ćemo raditi. Međutim, što se naše škole tiče za sada nema potrebe, jer su deca zdrava, pa i ta deca koja su u samoizolaciji su zdrava”, dodaje Todorović.

U OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu, što se zdravlja nastavnog osoblja tiče, situacija je nešto bolja.

“Ne dolaze sva deca. Roditelji na mali znak simptoma, na povišenu temperature ili prehladu jave nastavniku da deca ne dolaze u školu. Prošle nedelje je u 7. razredu kod jednog deteta ustanovljeno da je pozitivan na Covid-19. Danas su se vratili svi nastavnici koji su bili u samoizolaciji i koji su bili u kontaktu sa nekim ko je bio pozitivan, a u školi od nastavnog osoblja imali smo samo jedan slučaj gde je bilo potvđeno da je u pitanju Covid-19 i to je bilo pre mesec dana”, kaže direktor škole Ljubiša Karadžić.

Iako rade u specifičnim uslovima i neizvesnoj epidemiološkoj situacijji, Karadžić tvrdi da trenutno ne postoji potreba za potpunim uvođenjem nastave na daljinu.

“Očekujemo neke nove mere. Za sada, a i prema izjavama miinistra Ružića, nema potreba za onlajn nastavom. Iskreno, naša škola nema potrebe za tim. Govorim na osnovu današnjeg dana, a kako će biti u budućnosti to niko ne zna. Cilj nam je da što više dece bude prisutno u školi i po tom smenskom radu”, kaže Karadžić.

Roditelji više za nastavu u školi

Roditelje sa kojima smo razgovarali brine epidemiološka situacija ali bi, kako ističu više voleli da deca nastavu pohađaju u školi, a ne kod kuće.

“Više volim da deca budu u školi nego kući na onlajn nastavi, jer nije bitno samo to što će u školi da nauče, bitno je i druženje sa ostalom decom. Drugačije se razvijaju kada su u školi, nego kući po ceo dan. Prate oni onlajn nastavu ali više provode na telefonu i koriste društvene mreže, što mi se uopšte ne sviđa”, kazala je jedna majka.

“Plašimo se svi. Malo, malo pa i deca prehlađena. Možda je bolje zbog virusa onlajn, ali je najbolje da deca idu u školu. Sve zavisi od roditelja, svako odlučuje o svom detetu”, kaže Jelena Bogićević.

“Idu deca redovno u školu. Za sada nismo čuli da ima zaraženih u školi, ali se dosta plašimo za decu. Šta da radimo, u školu treba da se ide. Bitnije je da ide u školu nego preko televizije. Drugačije je sa učiteljicom, ona ih nauči, a ovako preko televizije malo teže jer tada deca nisu toliko zainteresovana”, kazala je Šahida Salijević.

Mere se poštuju, svi nose maske

Inače, u školama na centralnom Kosovu su se potpuno prilagodili novonastaloj situaciji. Sve epidemiloške mere se poštuju.

“Deca ulaze sa maskama, oni su sa maskama sve vreme u školi. Kada jedna grupa ode kuće, imamo dvadeset do trideset minuta da dezinfikujemo učionice, tako da dnevno po tri, eventualno četiri puta dezinfikujemo učionice”, kaže učiteljica Todorović.

“Časovi su nam neobični, svedeni su na obradu, na neko kratko utvrđivanje, moramo svi da se prilagodimo situaciji, znamo svi kakva je i moramo da vodimo računa o zdravlju. Deca nose maske, svi mi nosimo maske, dezinfikujemo ruke redovno. Naravno svi se plašimo ali ipak se radi. Roditelji su vrlo savesni”, istakla je učiteljica Todorović.

Na pitanje koliko deca gube ovakvim načinom odvijanja nastave, ona kaže: “Gube, deca su već izgubila i u onom prvom talasu. Gube rutinu, gube radnu naviku, gube mogućnost da se druže, da se igraju”, objašnjava Todorovićeva.

Škole sa velikim brojem učenika, kakve su OŠ “Kralj Milutin” i OŠ “Miladin Mitić” nastavu obavljaju kombinovano.

Niži razredi nastavu prate svakodnevno u dve smene, dok stariji učenici, od 5. do 8. razreda imaju i onlajn i časove u školi, pa su tako u učionicama svaki drugi dan, u zavisnosti od grupe.


Tagovi: ObrazovanjeSrbiGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije