15:37, 04.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Gračanica: Stipendije za srednjoškolce romske, aškalijske i egipćanske zajednicePredstavnici Opštine Gračanica i organizacije “Roma Veritas”, potpisali su danas memorandum o stipendiranju učenika srednjih stručnih škola romske, aškalijske i egipćanske zajednice sa teritorije opštine Gračanica.

gracanica-stipendije-za-srednjoskolce-romske-askalijske-i-egipcanske-zajednice

Foto: Opština Gračanica

Nakon konkursa, šestoro srednjoškolaca iz ovih zajednica ispunilo je kriterijume za dodelu stipendija od strane organizacije “Roma Veritas”. Opština Gračanica memorandumom se obavezala na pružanje tehničke pomoći projektu u smislu logističke podrške i praćenja rada stipendista i saradnje sa školama, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

Memorandum su u ime opštine Gračanica potpisali predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednika opštine Saša Danić i direktorka opštinskog odeljenja obrazovanja Brankica Nićić.

Popović je stipendistima poželeo puno uspeha u daljem školovanju i usavršavanju, rekavši da je ovo veoma važna stvar za učenike iz ovih zajednica i veliki doprinos za učenike koji žele da se obrazuju i usavršavaju.

„Veliki je značaj i za opštinu Gračanica koja je ovim memorandumom i saradnjom sa Roma Veritasom pomogla onim porodicama koje nemaju uslova za finansiranje školovanja svoje dece. Verujem da ćemo i u narednom periodu nastaviti saradnju kao i do sada pomažući svim zajednicama na teritoriji opštine Gračanica“, kazao je Popović.

Prednost u dodeli stipendija imali su redovni učenici srednjih stručnih škola iz ovih zajednica, zatim slabijeg socijalnog statusa, kao i oni koji nisu korisnici stipendija kod drugih donatora i institucija.

Kako se ističe u saopštenju, osim učenika, predviđena je podrška privatnim preduzećimai firmama gde bi učenici izvodili praktičnu nastavu, ali i matičnim školama i fakultetima gde učenici izvode nastavu i gde je moguće obavljati praksu.

U sklopu projekta razmatraće se i stipendiranje studenata iz ovih zajednica.

Na celoj teritoriji Кosova ukupno će preko organizacije Roma Veritas biti stipendirano 40 učenika romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

U cilju uspešne realizacije projekta Roma Veritas usko će sarađivati sa centrima za zapošljavanje i stručno osposobljavanje opštine Gračanica.


Tagovi: ObrazovanjeGračanicaRomi

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije