17:23, 29.11.2019Izvor: RTV Kim

Gračanica: Taksisti protestuju, iz opštine poručuju „tržište otvoreno za sve“Firma za prevoz putnika „Šoferi im“ uprkos suspenziji dozvole za rad od strane Opštine Gračanica prošlog meseca, nastavlja sa obavljenjem svojih usluga po pozivu građana. Dve taksi službe iz Gračanice „Maksi“ i „Tina“ su na današnjem protestu upozorile da na taj način pomenuta firma krši zakon o drumskom saobraćaju.

gracanica-taksisti-protestuju-iz-opstine-porucuju-trziste-otvoreno-za-sve

Foto: RTV Kim

Vožnjom kroz Gračanicu i protestom ispred zgrade opštine, taksisti iz „Maksija“ i „Tine“ poručili su da konkurentska firma „Šoferi im“ iz Glogovca krši zakon o drumskom saobraćaju.

„Tražimo od Opštne da se poštuje Zakon, Član 33, tačka 4 i 5, a to je da firma u drugoj opštini ne sme imati poslovnu jedinicu. Prema tome komapnija 'Šoferi im' može bilo šta drugo da radi, ali po članu 33 taksi servis ne može u drugoj opštini da služi narodu zato što je to van zakona“, kazala je Jozefina Kolić iz firme „Tina taksi“.

„Mi smo danas ispred zgrade Opštine Gračanica, koju smatramo kućom svih svojih građana, te shodno tome pozivamo predsednika Opštine Gračanica gospodina Srđana Popovića da svojim imenom i ličnim autoritetom reši egzistencijalno pitanje svih nas koji smo danas ovde. Moram da naglasim da ovaj problem postoji duže od 6 meseci“, rekao je Miloš Maksimović, vlasnik taksi firme „Maksi“.

Direktor Odeljenja za ekonomski razvoj i integracije Opštine Gračanica Nebojša Milovanović je kazao da ne razume razlog za okupljanje jer, kako je istakao firma „Šofer im“ više ne posluje iz Gračanice.

„Tržište je otvoreno za sve. Taksi „Šoferi im“ ukoliko bude ispunio odredbu pravilnika da poseduje sedište firme na teritoriji Opštine Gračanica će moći da posluje. Oni sada ne mogu da funkcionišu sa podjedinicom u Gračanici, jer je njima dozvola suspendovana“, kazao je Milovanović.

Sa druge strane, menadžer firme „Šoferi im“ Bujar Bajčinca kaže da je nakon suspenzije licence od strane opštine Gračanica sva vozila premestio u Prištinu, da sada radi samo po pozivu građana, ali da čeka usvajanje novog pravilnika nakon koje bi mogao da otvori poslovnicu u Gračanici.

„Opština je napravila nov pravilnik u kome su naveli član Zakona, gde se traži obavezno sedište na teritoriji opštine Gračanica, to je za nove firme, a ne za one koje već postoje u Gračanici. Kada se donese novi pravilnik trebalo bi da se sve firme pozovu u Opštinu i da se održi astanak, da se da rok od 30 dana kako bi smo mogli da završimo to što se od nas traži“, rekao je Bajčinca.

Dispičer u „Šofer im“ Nemanja Živković smatra da ovaj problem među taksistima može da reši gradonačelnik lično i to sprečavanjem gubitka posla i egzistencije deset zaposlenih u ovoj firmi.

„Ako taksi služba ostane bez dozvole, oko deset porodica ostaće bez posla. Neka nam daju neki vremenski period da i mi dobijemo licencu i prijavimo sedište ovde“, rekao je Živković.

Taksi službe „Maksi taksi“ i „Tina taksi“ najavile su da će nastaviti sa protestima ukoliko Opština Gračanica ne bude reagovala na njihove zahteve.

Za građane je najbitniji kvalitet i cena usluge, pa je upravo to presudno koju će taksi službu pozvati. Kako saznajemo cena usluga vožnje firme "Maksi taksi" od Gračanice do Prištine iznosi 7 evra. Vožnja do Aerodroma je 15, a do Kosovske Mitrovice 20 evra.

Firma "Šoferi im" za vožnju od Prištine do Gračanice naplaćuje 5 evra, do aerodroma 12, a do Kosovske Mitrovice u zavisnosti od lokacije u gradu, ali je cena slična kao kod konkurentske firme oko 20 evra. 


Tagovi: GračanicaProtest

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije