12:26, 27.05.2020Izvor: Medija centar Čaglavica, RTV Kim

Gračanica: Život Roma u doba koronavirusaU opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.

gracanica-zivot-roma-u-doba-koronavirusa

Foto: Medija centar

Afrim Salimi vlasnik je Kafe-bara koji se nalazi u romskom naselju u Gračanici. Međutim, jedna od brojnih mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa odnosi se na zabranu rada ugostiteljskih objekata, što je Afrimu stvorilo veliki problem, jer je od tog posla izdržavao porodicu.

„Ne verujem da postoji takav virus, nego je to neka politika, ali dobro to je politika, ali pomoć mi treba, šta ja sada da radim, da sav nameštaj koji imam u kući prodam da bih preživeo? Imam dvoje male dece, kiriju za lokal i kuću moram da platim, izbaciće me gazda, gde ja onda da idem?“, kazao je Salimi.

On napominje da je od zatvaranja kafića, pomoć tražio na više mesta, ali bezuspešno. Pored toga što je morao da zatvori svoj kafić, Afrim je kazao, da je tokom pandemije koronavirusa opljačkan.

„To je, kako se kaže, sudbina. Nemam, a još sam i pokraden... Ušli su mi u lokal i ukrali mi piće, ali šta da radim“, rekao je on.

Afrim Salimi nije jedini slučaj u ovom romskom naselju koji je zbog koronavirusa ostao bez posla. Mnogim stanovnicima ovog naselja jedini izvor prihoda bio je nadničenje kod svojih sugrađana. Mnogi od njih radili su poslove kao što je cepanje drva, košenje trave i slično.

„Električar sam od 1968. godine. Radim i privatno. Ne radim samo posao električara, već i fizičke, kopam kanale, pravim ograde... Korona me je najviše upropastila, naročito sada kada treba da idem da radim, ne mogu da završim posao ljudima. Ljudi me čekaju, ali ja ne smem da idem, ne smem da radim“, kaže Šahip Avdulahi.

Od pojave koronavirusa na Kosovu, Opština Gračanica je u više navrata pružala pomoć uglavnom najugroženijim porodicama na teritoriji ove lokalne samouprave.

„Početkom pandemije Opština Gračanica je prema informacijama koje imam podelila 50 paketa hrane i pomoći za romsku zajednicu. Romska zajednica se sama organizovala, što preko dijaspore, što preko naših samih, da kažem donacija. Bilo je nekoliko akcija gde smo mi pokrili, makar što se tiče Gračanice sva domaćinstva, sa po 25 kilograma brašna, namirnicama, i sredstvima za higijenu“, kaže bivši predsedavajući Savetodavnog veća za zajednice Gazmen Salijević.

„Opština Gračanica jednokratno je po kriterijumu za porodice koje su ugrožene, dodelila jedan paket prehrambenih namirnica. Da bi zatim pokrenula inicijativu sa organizacijama... Organizacija iz Švajcarske je podelila po dva paketa pomoći, jedan prehrambeni, a drugi je bio sa pratećim hemijskim sredstvima za higijenu. To su dva paketa po jednoj porodici. Ovde u Lapljem Selu je konkretno 16 porodica dobilo te pakete, higijenske i prehrambene“, kaže predstavnik Roma u Lapljem Selu Miljaim Eminović.

Prema podacima Opštine Gračanica, na teritoriji ove lokalne samouprave, gde živi oko 22.000 stanovnika, nešto više od 10 odsto građana je, kako piše na opštinskoj veb-stranici iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Opština Gračanica je jedina opština na Kosovu gde je romski, jedan od službenih jezika.

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz pomoć Kosovske fonacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.


Tagovi: GračanicaRomiKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije