10:32, 30.05.2017Izvor: Radio Kontakt plus

Građani sa srpskim dokumentima na Kosovu u problemuKOSOVSKA MITROVICA- Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević izjavio je danas da kosovska granična policija, na nekim prelazima, ne priznaje srpske lične karte koje su izdale izmeštene policijske uprave, pasoše sa oznakom Koordinacione uprave i srpske vozačke dozvole onih građana koji imaju prebivalište na Kosovu.

gradani-sa-srpskim-dokumentima-na-kosovu-u-problemu

Foto: Radio Kontakt plus, Dejan Simićević

Radojević je za Radio Kontakt plus rekao da je, krajem prošlog i početkom ovog meseca, više desetina građana sa ovim dokumentima, podnelo žalbe kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova jer im je zabranjen ulazak ili izlazak sa Kosova prema centralnoj Srbiji ali i prema Republici Makedoniji.

On je dodao da je od policije zatražio odgovor na pitanje koja je zakonska osnova za jednu ovakvu odluku i da je odgovor dobio od generalnog direktora policije koji je ocenio da je to u skladu sa briselskim Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine.

"Po mom ličnom mišljenju, bilo kakva odluka o zabrani ulaska odnosno izlaska sa Kosova prema centralnoj Srbiji ili prema Makedoniji je nezakonita,”- istakao je Radojević i doda da je i mišljenje međunarodnih predstavnika na Kosovu - Kancelarije EU, Euleksa i američke ambasade na Kosovu - da ne postoji nikakav pravni akt kojim su zabranjena ova dokumenta.  

“Govorimo ne samo o ličnim kartama, nego i pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava i vozačkim dozvolama,”- kazao je Radojević i naglasio da ova dokumenta nikako ne mogu biti nevažeća, jer se u suprotnom dolazi u paradoksalnu situaciju da se sa njima može glasati na izborima ali da se ne može ući na Kosovo.

“Ovo je jedno vrlo ozbiljno pitanje, koje direktno utiče na slobodu kretanja ljudi na Kosovu, na povratak raseljenih lica a ukoliko se implementacija ovako nastavi, direktno će uticati na rezultate izbora i to isključivo na štetu jedne etničke grupe koja poseduje ovakva dokumenta,”- upozorio je Radojević.

“Poruka zvaničnom Beogradu i Vladi Srbije jeste da nam je potrebna hitna pomoć, jer bliže se parlamentarni izbori, Vlada Srbije je pozvala da učestvujemo na tim izborima, ukoliko se ova odluka i dalje bude sprovodila od strane kosovske policije, ne samo da će uticati na izlaznost Srba na predstojećim izborima, već će uticati i na povratak raseljenih lica,”- naglasio je Radojević.

Na problem nepriznavanja srpskih dokumentima na Kosovu upozoravaju i predstavnici srpskog nevladinog sektora, pa tako Milica Andrić iz Aktiva ističe, da kada su u pitanju pasoši koje izdaje Koordinaciona uprava u Beogradu a koje kosovske vlasti ne priznaju, kosovska vlada krši ne samo ljudska prava već i sopstveni zakon o državljanstvu.

“Kada su pasoši u pitanju ovaj čin kosovske Vlade nije samo kršenje ljudskih prava već i kršenje kosovskog zakona o državljanstvu koji govori da svaki građanin Kosova može imati dvostruko državljanstvo. Ukoliko možete da imate dvostruko državljanstvo možete da imate i dvostruka putna dokumenta i pasoš Koordinacione uprave u tom smislu ne može da bude upitan, zato što se ne radi o pasošu paralelnih institucija,”- naglasila je Andrić.

Kada su lične karte u pitanju, ona je naglasila da Kosovo nije obezbedilo osnovni pristup identifikacionim dokumentima svim građanima zato što se ovde ne priznaju brakovi koji su sklopljeni pred srpskim institucijama od 1999. pa na dalje.
“Dakle, postoje građani na Kosovu koji ne mogu da dobiju ličnu kartu a sa druge strane ne mogu da koriste srpsku ličnu kartu da bi prešli prelaze. Vi tako zatvarate grupu građana na teritoriju Kosova bez mogućnosti da je legalno napuste, što je sramotno,”- ističe ona.

U ovom smislu najviše krivim EU, jer kada pogledate njihov izveštaj o kriterijumima koji su postavljeni za viznu liberalizaciju, oni tvrde da je Kosovo ispnilo sve tehničke uslove za viznu liberalizaciju, - prvi tehnički uslov je jednak pristup svih građana putnim i identifikacionim dokumentima - Kosovo to nije učinilo,”- rekla je ona. Ja očekujem širu reakciju međunarodne zajednice, koja nažalost dugo vremena izostaje, zaključila je Andrić.

Građani sa srpskim ličnim kartama koje su izdale izmeštene policijske uprava sa Kosova imali su i sredinom 2015. godine.
 


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije