11:22, 27.11.2018Izvor: Radio Kontakt plus

Gradonačelnici četiri opštine podneli ostavkeGradonačelnici četiri opštine na severu Kosova - Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, danas su podneli ostavke. 

gradonacelnici-cetiri-opstine-podneli-ostavke

Foto: Radio Kontakt plus

Ovu vest, potvrdio je predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, Dejan Gurešić.

Goran Rakić, podneo je jutros na vanrednoj sednici Skupštine opštine ostavku na mesto gradonačelnika Severne Mitrovice. 

Rakić je podneo ostavku na mesto gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica "zbog kontinuirane institucionalne represije koju sprovode kosovske institucije iz Prištine i ugrožavanja ljudskih prava srpskog naroda".

Obrazloženje o odluci sastoji se iz 4 tačaka:

- Zbog uvođenja anticivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100%, kojim se blokira normalno snabdevanje i distribucija robe iz centralne Srbije na KiM, čime je ugroženo pravo na život, lečenje, javno informisanje, opstanak i ostanak Srba na svojim ognjištima i izazivanja humanitarne krize širokih razmera.

- Zbog kontinuiranog institucionalnog nasilja kosovskih institucija, prebijanja političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovanog hapšenja građana i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Od strane Kosovske policije Srbima je ugroženo pravo na život, mir, bezbednost, političko mišljenje i delovanje.

- Zbog kršenja međunarodnih sporazuma, Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, CEFTA sporazuma, SSP, kojima se garantuju prava Srba i neispunjavanja obaveza kosovskih institucija preuzetih iz navedenih sporazuma sa ciljem obesmišljavanja učešća srpskih predstavnika u kosovskim institucijama.

- Zbog kršenja sopstvenih pravnih akata Prištine, kojima bi se morala poštovati zagarantovana prava Srba na ovim prostorima.

Skupština opštine Severna Mitrovica donela je Deklaraciju o prekidu komunikacije sa prištinskim vlastima.

Sednici je prisustvovalo 15 od ukupno 19 odbornika, što je bilo dovoljno za kvorum.

Odbornici GI SDP, Ksenija Božović i Marko Jakšić bili su odsutni, jer se nalaze u Prištini iz opravdanih razloga.

Gurešić: Obustavljeno funkcionisanje lokalnih samouprava po kosovskom sistemu

Predsednik SO Severna Mitrovica, Dejan Gurešić na današnjoj vanrednoj sednici izjavio je da su gradonačelnici opština sa srpskom većinom sa severa Kosova dali ostavke "zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba", i da ovim činom opštine po kosovskom sistemu više ne postoje na severu Kosova.

"Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom - albanskog sistemu na severu Kosova i Metohije obustavlja se. Organi vlasti i opštinski sud neće funkcionisati i lokalne skupštine se neće sastajati. Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mera Prištine", zaključio je Gurešić.

 


Tagovi:

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije