15:31, 15.02.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Gradski muzej: Otvorena izložba “Od ustanka od Sretenjskog ustava”Izložbom “Od ustanka od Sretenjskog ustava”, Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici obeležio je Dan državnosti Srbije, datum kada je počelo oslobađanje od Turske vladavine i kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

gradski-muzej-otvorena-izlozba-od-ustanka-od-sretenjskog-ustava

Radio Kontakt Plus

Istoričar Jovan Aleksić, kaže da se radi o veoma vrednoj i nesvakidašnjoj postavci, koja je danas, povodom Sretenja i Prvog srpskog ustanka, izložena u Gradskom muzeju u Mitrovici.

“Citiraću čuvenog srpskog intelektualca Slobodana Jovanovića - Karađorđe je bio sloboda, a Miloš - država. Tako je i bilo! Pokazali su da umeju baratati ne samo oružjem, nego i perom i knjigom. Osnovali su prve srpske institucije, narodnu skupštinu i ministarstva, visoku školu i doneli prve zakone,” - kazao je Aleksić.

Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog opštinskog organa, kaže da je ovaj dan jako bitan za postojanost i identitet srpskog naroda.

„Gradski muzej daje veliki doprinos u očuvanju istinskih i pravih vrednosti. Obradovala nas je današnja izložba povodom Dana državnosti, sećanje na Prvi srpski ustanak, na Karađorđa i Sretenjski ustav i lepo je to videti,” - kazao je Spirić.

Spirić je najavio i da će sve ustanove kulture u Kosovskoj Mitrovici, do Mitrovdana imati novi krov nad glavom.

“U periodu koji je pred nama, potrudićemo se da svi zaposleni kulturni poslanici u ovom gradu budu u novim prostorijama, gde će dati veći doprinos Mitrovici i imati bolje uslove za rad. Počeli smo sa angažovanjem stručnog kadra u muzeju i ostalim ustanovama kulture. Moramo više da radimo na usmeravanju mladih ljudi ka pravim vrednostima, kako bi sačuvali jezik, kulturu i svoj identitet,” - dodao je Spirić.

Srbija danas obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.Tagovi: KulturaAleksandar Spirić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije