14:20, 17.09.2019Izvor: KoSSev, Radio Kontakt plus

Grafiti „UČK“ osvanuli na BerimuNa alpinističkoj stazi “Via Ferata-Berim”, na planini Mokra Gora u Zubinom Potoku, ispisani su grafiti „UČK“. I dok Kosovska policja za sada razmatra da li ima elemenata za pokretanje slučaja, iz organizacije „Outdoor In“ navode da je za ovo odgovorna grupa muškaraca koji su nakon neovlašćenog penjanja svoj poduhvat objavili na društvenim mrežama.

grafiti-uck-osvanuli-na-berimu

Foto: Srpska Lista

Dragiša Mijačić iz Outdoor-a navodi za KoSSev da su grafite primetili tokom obilaska alpinističke staze ovog vikenda.

„Outdoor In je obilaskom terena u nedelju ujutru primetio da su na vrhu Berima, na betonskom stubu i na stenama ispisani natpisi ‘UČK’. Toga nije bilo u subotu u poslepodnevnim satima kada je prolazila grupa naših vodiča, dok su u nedelju kada je došla naša nova grupa primećeni ti grafiti“.

Kaže da je slučaj prijavljen Kosovskoj policiji i ujedno pripadnicima KFOR-a.

Osim toga što je primenjeno, kako je rekao „nasilje prema planini“, Mijačić ujedno dodaje da su primećene brojne nepravilnosti koje su mogle da ugroze živote ljudi.

„Činjenica je da su se neki ljudi penjali neovlašćeno, oni su otišli bez ikakve opreme i sa podignutim rukama šetali po mostu, što je opasno kako za njih i njihove živote, tako i za ljude koji su se u tom trenutku nalazili ispod ‘Via ferrate’. Ne daj Bože da su odlomili neku stenu, mogla je da povredi ljude“, navodi Mijačić.

Iz Kosovske policije potvrđeno je za KoSSev da je slučaj prijavljen, kao i da se trenutno obavljaju konsultacije sa nadležnim tužiocem.

„Policija je dobila informaciju i trenutno razmatra sa tužiocem kako bi se utvrdilo da li ima elemenata za pokretanje slučaja“, objasnio je Besim Hoti iz Kosovske policije.

Prethodno je Srpska lista saopštila da su na planini Mokra Gora, koja se nalazi na severu Kosova u opštini Zubin Potok, po stenama ispisani grafiti "UÇK" (OVK - Oslobodilačka vojska Kosova).

Srpska lista je tim povodom zatražila od Kfora, Euleksa i Kosovske policije da identifikuju Albance koji su ispisali ove grafite, navodi se u saopštenju.

Na Mokroj Gori je grupa Albanaca ispisala je grafite "UÇK" na alpinističkoj stazi "Via Ferata-Berim", a potom objavila fotografije na društvenoj mreži Instagram.

"Ono što posebno zabrinjava je da su te osobe na fotografijama u maskiranim uniformama sa dugim cevima, te se postavlja pitanje kome je potrebna ovakva provokacija u ovom trenutku i sa kakvim ciljem", pita Srpska lista.

U saopštenju se dodaje, da kako se približava izborni dan, pored ukidanja prava glasa Srbima od strane Centralne izborne komisije u Prištini, pritisak na građane dolazi i od strane "ekstremističkih krugova".

“Srpska lista poziva Кfor, Euleks i Kosovsku policiju i traži da najhitnije identifikuje, pronađe i liši slobode ova lica, ali i utvrde ko su nalogodavci ovakvog ponašanja i sa kojim ciljem. Istovremeno, da svi nadležni pojačaju budnost i preventivno deluju, kako bi se sačuvao mir i bezbednost svih građana, a posebno pripadnika nevećinskih zajednica”, navedeno je u saopštenju Srpske liste.


Tagovi:

Povezane vesti
Najčitanije


11:09, 16.02.2020


Najnovije