21:03, 02.04.2020Izvor: RTK / RTK2

Hamza: "I nakon formiranja Vlade DPK će biti u opoziciji"Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Bedri Hamza, izjavio je da će ta stranka ostati u opoziciji čak i ako bude formirana nova kosovska Vlada.

hamza-i-nakon-formiranja-vlade-dpk-ce-biti-u-opoziciji

Foto: Insajderi

“DPK i predsednik Kadri Veselji su postavli novi standard i saopštili da će stranka biti u opoziciji. Mi nismo potpisnici i inicijatori rušenja vlade, imali smo jasan i korektan stav, koalicioni partneri došli su do tačke u kojoj nisu mogli da idu dalje,” rekao je Hamza.

On je naveo da je DPK opoziciona stranka, ali da očekuju da se pronađe najoptimalnije rešenje za Kosovo u skladu sa Ustavom.

“Najoptimalniji izbor za DPK nije odvraćanje nekoga od preuzimanja odgovornosti, nismo rekli da ćemo glasati, ali nećemo biti ni prepreka. Mi ćemo u skladu sa tim postupiti”, dodao je on.

Hamza je takođe prokomentarisao izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji je sinoć rekao, da će napustiti politiku nakon isteka mandata.

“Verujem da članovi, simpatizeri DPK i mnogi drugi građani, imaju najviše zahvalnosti za predsednika. Međutim, DPK ima predsednika koji ima punu podršku, a to što je na poslednjim izborima stranka bila treća, to je i normalno nakon dužeg boravka na vlasti, i to nije smak sveta. Međutim, DPK će uz svoje delovanje biti opet prva stranka”, naveo je Hamza.

Hamza je govoreći o pandemiji rekao da razvoj situacije ima uticaj i na ekonomiju, a da situacija sa koronavirusom može uticati i na finansijski sektor i dužničku krizu.

“Došli smo do predloga za finansijske podsticaje, za podršku privredi i privatnom sektoru. Privatni sektor smo podelili na dva dela zaposlenih koji će ostati bez zarada i posla u delu operativnih troškova”, rekao je on i dodao, da aktuelna vlada dokazuje da nema iskustva.

“Ono što je ozbiljno u ovom trenutku jeste da vlada nema iskustva, pre dve nedelje je budžet usvojen, situacija je bila otprilike ova i vlada nije skupštini donela budžet shodno situaciji, a kasni sa preduzetim merama. Budžet je prošvercovan, a dok sam radio u Ministarstvu finansija nikada se nije desilo da se budžet usvoji pre okončanja rasprave. Povodom ove situacije mi smo predložili paket mera od 300 miliona evra, ali je problem što su oni dužni da poštuju zakon”, kazao je Hamza.


Tagovi: Hašim TačiVlada KosovaDPK

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije