21:18, 16.10.2019Izvor: Beta

Han: Bez zelenog svetla EU za Skoplje i Tiranu, nema podsticaja ni za Srbiju i KosovoEvropski komesar Johanes Han i šef makedonske diplomatije Nikola Dimov su danas u Briselu  izrazili očekivanje da će vođi Evropske unije sutra ili u petak ipak doneti odluku da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o članstvu.

han-bez-zelenog-svetla-eu-za-skoplje-i-tiranu-nema-podsticaja-ni-za-srbiju-i-kosovo

Foto: Beta

Han je ocenio da bi to bila “snažna poruka za ceo region i ukoliko svi uloženi napori Severne Makedonije ne bi bili nagrađeni, nema podsticaja ni za Srbiju i Kosovo, na primer, da krenu u suštinski dijalog o budućem zajedničkom životu”.

Han je, posle razgovora sa Dimovim,  naglasio da se ne traži da odluka EU znači da brzo počnu i sami pregovori o poglavljima, već da to bude “jasan znak opredeljenosti za evropsku perspektivu Severne Makedonije i Albanije” uz očekivanje da sve nužne reforme budu sprovedene.

Odlazeći evropski komesar za proširenje je podvukao da “ukoliko EU ne bi bila u stanju da sredi probleme u svom dvorištu, onda ne bi bila ubedljiva ni u poslovima drugde u svetu”.

Han je rekao da se slaže s Dimovim i nekim članicama EU da proces proširivanja mora da se nadogradi, pospeši,  uz delotvornije uređivanje odnosa u Uniji, ali je podvukao da treba uoporedo nastaviti proces proširivanja.

A to je, kako je Han dodao, rekao i francuski predsednik Emanuel Makron prilikom nedavne posete Srbiji.


Tagovi: Johanes Han

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije