21:39, 15.02.2019Izvor: Beta

Han: Dobar razgovor s kosovskim liderima; Haradinaj: Ukidanje taksi kad Srbija prizna KosovoEvropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je imao "dobru razmenu" s kosovskim liderima na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.  Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je evropskom  komesaru za proširenje ponovio da će takse koje su uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti ukinute kada Srbija prizna Kosovo.
 

han-dobar-razgovor-s-kosovskim-liderima-haradinaj-ukidanje-taksi-kad-srbija-prizna-kosovo

Twitter

Han je rekao i da je ponovio da je neophodno obnoviti dijalog.

Han je na Tviteru naveo da je ponovio svoju ponudu za brzo i praktično rešenje trgovinskih smetnji s obe strane. 

"Dobra razmena na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji s  Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i Bedžetom Pacolijem. Ponovio sam da je neophodno vratiti se dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje (visoke predstavnice EU) Federike Mogerini", naveo je Han. 

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je prošlog meseca u Davosu da je predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova. 

On je rekao da je u Davosu razgovarao s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, i da ih je detaljno upoznao sa svojim predlogom.

Haradinaj Hanu: Takse će biti ukinute kada Srbija prizna Kosovo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj sastao se danas u Minhenu sa komesarom za proširenje i susedske odnose Johanesom Hanom kojem je ponovio da će takse koja su uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine biti ukinute kada Srbija prizna Kosovo.

Haradinaj je rekao da je Kosovo opredeljeno za dobrosusedske odnose od trenutka kada ne bude dovedeno u pitanje pravo da deluje kao suverena i nezavisna država.

On je na Fejsbuku napisao da je Hanu rekao da pošto je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza, to treba da se dogodi i da gradjani Kosova ostaju i dalje nepravedno izolovani.

Haradinaj se u Minhenu sastao i sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom, sa kojim je razgovarao o liberalizaciji viza i istakao da je dobio podršku Nemačke.

U tekstu objavljenom na Fejsbuku Haradinaj nije napisao da li je sa Masom razgovarao o taksama.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije