23:34, 12.02.2019Izvor: KoSSev

Haradinaj: SAD da razumeju Kosovo, nisam ni hrabar ni arogantan, takse ostaju do priznanjaKosovski lideri okupili su se večeras na još jednom nenajavljenom sastanku, zaključak i ovog sastanka - Vlada neće ukinuti odluku o taksama.

haradinaj-sad-da-razumeju-kosovo-nisam-ni-hrabar-ni-arogantan-takse-ostaju-do-priznanja

Foto: AFP

Na sastanku kosovskih lidera u jednom prištinskom restoranu, večeras su pored kosovskog predsednika, Hašima Tačija, i premijera Haradinaja, prisustvovali i ministri spoljnih poslova, trgovine, unutrašnjih poslova i infrastrukture - Bedžet Pacoli, Endrit Šalja, Ekrem Mustafa i Palj Ljekaj.

Do sastanka je došlo nakon što je danas ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, uručio pismo dva zvaničnika Stejt departmenta i jednog zvaničnika Nacionalnog saveta za bezbednost SAD, u kom se izražava neverica zbog "olake" odluke Kosova da "ignoriše savete" SAD i upozorava kosovska Vlada da dok ne suspenduje odluke o taksama, ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD "vrate na prethodan, zavidni nivo".

Nakon sastanka, medijima se obratio samo Ramuš Haradinaj. Kosovski premijer je pozvao SAD da razumeju poziciju Kosova, a svoje koalicione partnere da budu ujedinjeni i istraju u odluci da ne ukinu takse.

„Sastao sam se sa ambasadorom Filipom Kosnetom, koga mnogo poštujem. On je bio jasan, tražio je da Kosovo suspenduje takse i predao pismo liderima svih institucija. Mi smo mu objasnili našu poziciju, rekli da volimo Ameriku, ali da se nećemo pokoriti Srbiji“, rekao je Haradinaj, prenosi Klan Kosova.

Haradinaj je dodao i da njegova odlučnost nije "ni hrabrost ni arogancija", već da on želi da "nakon 20 godina razreši situaciju koju je stvorila Srbija".

S druge strane, kosovski predsednik, Hašim Tači, gostujući večeras na televiziji RTSH, zapitao je da li je šteta koja je načinjena Srbiji vredna odnosa Kosova sa SAD:

„Ne verujem da na Kosovu postoji jedan lider koji se oseća dobro zbog toga što smo oštetili Srbiju za par miliona evra na račun SAD“, rekao je Tači, prenosi Klan Kosova.


Tagovi: Ramuš Haradinaj Taksa

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije