21:26, 11.02.2020Izvor: Gazeta Express / RTK

Haradinaj traži od SAD-a da izvrši pritisak na Srbiju da prizna KosovoGovoreći o svojoj nedavnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je zatražio od SAD da ne tretiraju Kosovo jednako sa Srbijom u dijalogu.

haradinaj-trazi-od-sad-a-da-izvrsi-pritisak-na-srbiju-da-prizna-kosovo

Foto: AP

Haradinaj je rekao da SAD treba da iskoristi svoju moć da izvrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

"To je sada tradicija naše komunikacije sa Amerikom, iako je bilo pomalo čudno za mene, jer sam se ukrcao u avion kao premijer i sleteo bez te odgovornosti. Međutim, bila je to dobra prilika da nastavim komunikaciju sa SAD. Govorio sam o članstvu Kosova u NATO, fokusirao sam se i na pitanje vizne liberalizacije, jer SAD ima uticaj, i bilateralne odnose Kosova i SAD, ali bilateralne odnose koje treba izdvojiti od ostalih, zato što je Kosovo jedina zemlja koja se u mnogim pitanjima slaže sa SAD, i stoga ne možemo biti podjednako tretirani sa Srbijom, koja je potpuno suprotna po mnogim pitanjima sa SAD. Zatražio sam od SAD da se o našem pitanju, ali i po pitanju dijaloga, ne tretiramo jednako sa Srbijom. Ne postoji zemlja na svetu koja je više proamerička država od Kosova", rekao je Haradinaj u emisiji Rubikon na KTV.

"Mislim da je situacija vrlo jednostavna, Amerika treba da iskoristi svoju moć o ovom pitanju prema Srbiji, Amerika treba da izvrši pritisak na Srbiju za priznanje", dodao je bivši premijer.


Tagovi: SADPovlačenje priznanja KosovaTakse

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije