23:04, 13.02.2019Izvor: B92, Beta

Haradinaj uputio oštre reči Mogerinijevoj i zatražio podršku koalicijeKosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, da će ako nastavi da dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije povezuje sa taksama, ostati bez njega.

haradinaj-uputio-ostre-reci-mogerinijevoj-i-zatrazio-podrsku-koalicije

Foto: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

Haradinaj je kazao je da prema Mogerini nije oštar, već izuzetno precizan.

"Njeno ponašanje je nanelo štete Kosovu, ukoliko se u dijalogu eventualno govorilo o teritorijama. To od strane Mogerini nije prijateljski, već je neprijateljstvo", kazao je kosovski premijer.

Takođe je poručio i liderima stranaka koje su u koaliciji, predsedniku DPK, Kadri Veseljiju i Socijaldemokratske inicijative, Fatmiru Ljimaju da, ukoliko smatraju da on ne treba da bude premijer da zatraže glasanje o poverenju. Kazao je da se, sem takse, sa koalicionim partnerima u svemu slaže.

"Zatražio sam od Ljimaja i Veseljija razumevanje, dok budu želeli da ja budem premijer. Ako promene stav o premijeru ili Vladi, to je razumljivo i legitimno. Ja se ne povlačim, ali oni mogu zatražiti glasanje o poverenju. Ja neću podneti ostavku, to sam i njima rekao", kazao je Haradinaj.

On je ponovio da neće biti ukidanja takse, bez priznanja Kosova od strane Srbije i dodao da je to poručio i evropskom komesaru Johanesu Hanu.

Haradinaj je odbio mogućnost da dozvoli da na dnevni red sednica Vlade bude stavljen zahtev za suspenziju takse.

"Nema načina da dođe na sednicu Vlade, dok ja određujem dnevni red. Nemamo potrebe za ovakvim igrama. Zatražio sam i od Veseljia i od Ljimaja, da me poštuju dok sam na ovoj funkciji. Odluka o taksama je doneta jednoglasno i ne možeš promeniti odluku vlade ako to ne želi premijer", kazao je Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao da je će taksa doneti priznanje Kosova od strane Srbije.

"Niko ne daje tržište na poklon. Kosovsko tržište je vredno za Srbiju i mi zahtevamo da tome prethodi sveobuhvatan sporazum. Ako ukinemo taksu, dajemo vreme Srbiji da nastavi sa kašnjenjem u dijalogu", kazao je on.

Istakao je da Americi nikada nije rekao ne, ali da pritisak SAD ne treba da bude okrenut samo na jednu već na obe strane.

"Tačno je da Amerika nije zadovoljna. Mi nismo oni koji su ovo izazvali, već je to destruktivan pristup Srbije. Bilo bi dobro, da je pritisak na obe strane. Ne kažem da ne treba da vrše pritisak na nas, jer i mi imamo nedostatke, ali smatram da pritisak treba da bude raspoređen na obe strane", kazao je Haradinaj i dodao, da ukoliko ne bude pritiska na obe strane, Srbiji se neće žuriti da reši odnose sa Kosovom.


Tagovi: KosovoRamuš Haradinaj Srbija

Povezane vesti