13:38, 19.12.2019Izvor: KoSSev

Haradinaj: Vetropark na severu Kosova 2021.Projekat izgradnje vetroparka u Bajgori, nedaleko od Mitrovice, vredan 170 miliona evra, sastojaće se od 27 turbina i biće završen do 2021, saopštio je danas odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, prenosi prištinska Koha.

haradinaj-vetropark-na-severu-kosova-2021

Foto: Koha

„Finansijski zaključak sa Evropskom bankom za razvoj i obnovu (EBRD) potpisan je juče. Biće to najveći projekat obnovljive energije na Kosovu“, poručio je Haradinaj na zajedničkoj konferenciji za medije sa nemačkim ambasadorom u Prištini, Kristijanom Heltom (Christian Heldt).

Vetropark u Bajgori imaće kapacitet od 105 megavata, odnosno, činiće 10 odsto ukupne proizvodnje električne energije na Kosovu, čime će se, po navodima iz EBRD, izbeći emitovanje 247.000 tona ugljen-dioksida na godišnjem nivou, dajući značajan doprinos ublažavanju klimatskih promena.

Najava o izgradnji vetroparka u Bajgori stiže u periodu kada se beleži visok nivo zagađenosti vazduha na Kosovu, ali i u čitavom regionu. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda na Kosovu od ovog jutra, negativna merenja beleže se na celom Kosovu osim u mestu Đeneral Janković, gde je zagađenost „umerena“.

Još februara SOWI Kosovo najavio je da će se nedaleko od Severne Mitrovice graditi vetropark. Tada je rečeno da je reč o zajedničkom poduhvatu Nemačke i Kosova.

Pre dva dana, po navodima kosovskih medija, Kosovu je od strane EBRD odobren kredit u iznosu od 58 miliona evra za izgradnju vetroparka. Drugi deo obezbeđen je od strane Erste Group Bank i NLB, dok će garant za kredit biti nemačka agencija za izvoz „EulerHermes“.


Tagovi: MitrovicaRamuš HaradinajNemačka

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije