20:28, 19.05.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Haški tribunal odbio Pavkovićev zahtev za prevremeno oslobađanjeIako je izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad Albancima sa Kosova, Tribunal u Hagu odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno puštanje na slobodu. 

haski-tribunal-odbio-zahtev-pavkovica-za-prevremeno-oslobadanje

Foto: YT printscreen

"Iako Pavković ima pravo da bude razmatran za prevremeno puštanje na slobodu, velika težina njegovih zločina, kao i očigledan nedostatak dovoljne rehabilitacije, snažno sprečavaju njegovo prevremeno puštanje na slobodu. Konačno, ne postoje dokazi koji pokazuju postojanje ubedljivih humanitarnih razloga koji bi opravdali poništavanje ove negativne ocene" - naveo je u svojoj odluci predsednik suda Karmel Ađijus. 

U delu odluke o nedovoljnoj rehabilitovanosti, Ađijus navodi da, iako je Pavkovićevo ponašanje u zatvoru i održavanje čvrstih porodičnih veza za svaku pohvalu, on "nije pokazao kritički osvrt na zločine koje je počinio". 

"Osim toga, upadljive sličnosti između Pavkovićeve izjave žaljenja i izjave drugog osuđenog (Nikole Šainovaić) pokreću pitanje istinitosti njegovog kajanja. Konačno, smatram da Pavkovićevo kontinuirano izražavanje stavova koji, između ostalog, služe za veličanje uloge onih pod njegovom komandom, zajedno sa njegovim pokušajima da umanji sopstvenu ulogu u zločinima, oslikavaju osobu sa visokim rizikom od ponovnog krivičnog dela ako okolnosti dozvole. Kada se posmatra holistički, Pavkovićeva nedovoljna demonstracija rehabilitacije je faktor koji teži protiv njegovom prevremenom puštanju na slobodu" - naveo je. 

Ađijus dodaje i da je saradnja sa tužiocem bila takva da Pavković "ni u jednom trenutku nije sarađivao". 

I dok se navodi da ne može da se proceni da li bi Pavković bio "sposoban" ili da li "namerava da naudi bilo kom svedoku", Jedinica za podršku i zaštitu svedoka smatra da "neki svedoci, ne samo da će doživeti povećanu percepciju rizika ako Pavković bude pušten pre vremena, već bi njegovo puštanje moglo da poveća njihov nivo stvarnog rizika".

Pavković je 2014. godine pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora zbog ubistva, progona, deportacije i drugih nehumanih dela i ubistva kao kršenja zakona ili običaja ratovanja. 

N1 podseća da su zajedno sa Pavkovićem tada, na dugogodišnje kazne, zbog istih zločina - bili osuđeni još policijski general Sreten Lukić, političar Nikola Šainović i generali VJ Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić, te da su svi bili prevremeno oslobođeni posle izdržane dve trećine kazne.
Tagovi: HagKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije