KFOR o mestu gde su privedeni policajci KP-a: Nejasno gde su se nalazili u vreme hapšenja

Oglasio se KFOR.
Image
Foto: Kontakt Plus

KFOR je saopštio da na osnovu sakupljenih podataka ostaje nejasno gde su se trojica pripadnika Kosovske policije nalazili u vreme hapšenja.

„Na osnovu dostupnih podataka, ostaje nejasno gde su se službenici Kosovske policije nalazili u vreme hapšenja“ – navode.

Dodaju da su završili pregled terena, te da su razgovarali sa predstavnicima srpskih i kosovskih institucija.

„U ovoj oblasti, blizu administrativne granične linije, institucije Kosova i Srbije imaju jasnu odgovornost da se koordinišu sa KFOR-om. Podsećamo obe strane na njihove odgovornosti pod Vojnotehničkim sporazumom između Srbije i KFOR-a i procedurama za koordinaciju između Kosovske policije, uključujući graničnu policiju i KFOR“, navode u saopštenju.

Takođe su podsetili „sve strane“ da je za raspoređivanje Kosovskih snaga bezbednosti na sever Kosova neophodna prethodna saglasnost komandanta KFOR-a.

„Pozivamo sve strane da se pridržavaju sporazuma i procedura za saradnju sa KFOR-om“, navodi se u saopštenju i dodaje da Srbija i Kosovo treba da se suzdrže od „provokativne retorike“ i „jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do eskalacije tenzija“.

Ističu i da podržavaju dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU i da će nastaviti svoj mandat u koordinaciji sa Kosovskom policijom i EULEX-om, a na osnovu Rezolucije 1244.

Komandant KFOR-a, general Mikele Ristuća, u redovnom je kontaktu sa predstavnicima institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, Euleksa, OEBS i diplomatske zajednice, dodaju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.