14:39, 04.08.2020Izvor: RTS

Hiseni najavljuje konkretno uključivanje SAD u dijalogKoordinator kosovske vlade u dijalogu sa Beogradom Skender Hiseni izjavio je da očekuje konkretno uključivanje Sjedinjenih Američkih Država u taj proces, dodajući da je u razgovoru sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu uočio "nepokolebljivu posvećenost podršci dijalogu započetom u Briselu".

hiseni-najavljuje-konkretno-ukljucivanje-sad-u-dijalog

Foto: Telegrafi

Skender Hiseni se u Vašingtonu sastao sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Balkan Metjuom Palmerom i zvaničnicima Saveta za nacionalnu bezbednost, rekavši da Priština smatra nezamenjivom ulogu Vašingtona u dijalogu sa Beogradom.

"Postoji nepokolebljiva posvećenost u podršci dijalogu započetom u Briselu i snažna podrška sveobuhvatnom, fer i trajnom sporazumu, u smislu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Hiseni Glasu Amerike na albanskom jeziku.

"Videćemo konkretne korake u uključivanju Sjedinjenih Država u dijalog, uporedo sa Evropskom unijom", naveo je Hiseni.

Dodao je da je u kontaktu i sa izaslanikom američkog predsednika Ričardom Grenelom i da će razgovarati telefonom s njim, pošto je on van Vašingtona.

"Blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama kako bismo ubrzali proces normalizacije do potpunog međusobnog priznavanja, kao dve nezavisne i suverene države", podvukao je Hiseni.

Na pitanje šta su u Prištini spremni da ponude, Hiseni kaže da "ima prostora za rešenja bez ugrožavanja suštine, ali u okolnostima međusobnog priznavanja".

"Kada postanemo ravnopravni, iz potpuno ravnopravnog položaja, Kosovo i Srbija mogu da reše sve probleme", rekao je Hiseni.


Tagovi: SADDijalogEUSporazum BG - PRSkender Hiseni

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije