18:23, 23.07.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

Hiseni posle sastanka u Briselu: Finalna faza pregovora o normalizaciji odnosaU Briselu je danas (23. jul) održan zajednički sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa ekspertima u okviru političkog dijaloga Beograda i Prištine - Marka Đurića kao predstavnika Srbije i Skendera Hisenija, kosovskog koordinatora za dijalog - nakon što je obavio zasebne razgovore sa svakom od delegacija.

hiseni-posle-sastanka-u-briselu-finalna-faza-pregovora-o-normalizaciji-odnosa

Foto: Telegrafi

Skender Hiseni je posle sastanka istakao da je reč o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

"Ovo je novi trenutak. Govorim o jednom zaključenju (završetku). Ovo je ekstremno politički proces. Nema ničeg tehničkog. I jednog dana, kada se dogovore svi elementi sveobuhvatnog sporazuma, biće jasno da se radi o elementima jednog sporazuma kojem se sve ostalo podređuje", izjavio je Hiseni na kraju sastanka.

Hiseni je mišljenja da se proces ne može odugovlačiti tako što će strane “raspravljati o odvojenim temama”.

“Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obe strane biti obavezane da da sprovedu”, istakao je Hiseni.

U Briselu je održan prvi ekspertski susret u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Reč je o susretu zakazanom prilikom prve runde u obnovljenim pregovorima, koji je održan uz fizičko prisustvo obe strane prošle nedelje, 16. jula.

Nabila Masrali, portparolka Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku je ranije potvrdila da je susret rezultat pristanka lidera obe strane da se nastavi sa intenzivnim radom na ekspertskom nivou već ove nedelje.

"Kosovo i Srbija su pozvane da pošalju svoje eksperte da nastave da raspravljaju o pitanjima oko kojih je već razgovarano na nivou lidera prošlog četvrtka. Ne bismo delili dalje informacije o sastanku na nivou stručnjaka", navela je Masrali u pisanom odgovoru za RSE.

Dijalog Prištine i Beograda obnovljen je nakon 20 meseci zastoja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti održali su 12. jula prvi susret u video-formatu kako bi obeležili zvaničnu obnovu pregovora, a obojica su se fizički sastali u evropskoj prestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula. Na ovom sastanku se razgovaralo o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Nakon sastanka specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak najavio je da će ekipe na ekspertskom nivou ove nedelje nastaviti razgovore u Briselu, a da će se lideri ponovo sastati početkom septembra.


Tagovi: DijalogEUSporazum BG - PRMarko ĐurićMiroslav LajčakSkender Hiseni

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije