11:18, 17.12.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Hodžić i Đurić osudili skrnavljenje groblja LipljanuMinistarka administracije lokalne samouprave, Adrijana Hodžić i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, najoštrije osuđuju skrnavljenje groblja u opštini Lipljan

hodzic-i-duric-osudili-skrnavljenje-groblja-lipljanu

Radio Kontakt Plus

“Skrnavljenje groblja u opštini Lipljan je za svaku i najoštriju osudu. Smatram da je to čin zbog kojeg svi mi kao društvo treba da se osećamo postiđeno, bez obzra na našu nacionalnu i versku pripadnost. Zato pozivam najpre lokalne vlasti opštine Lipljan, da u saradnji sa organima reda i mira pokrenu sve neophodne mehanizme kako bi počinioci bili pronađeni i adekvatno kažnjeni“, navodi se u saopštenju dostavljenom Radiju Kontakt plus.

Đurić: Кako da garantujemo mir našim potomcima ako ni naši preci ne mogu da imaju mira

"Rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu još jednom nas je suočilo sa tužnom činjenicom da je proces srpsko-albanskog pomirenja na Кosovu i Metohiji dao veoma malo rezultata, i da iza kulise tobože normalnog života u našoj južnoj pokrajini konstantno jačaju sile kojima mir nije u interesu.

Mržnja prema živima može biti afektivna, i kao takva je izlečiva, ali kada se mržnja proširi na same simbole nečijeg postojanja, kada se na njenoj meti nađu crkve, groblja i pepeo predaka, ona poprima programski karakter i svedoči o hroničnoj bolesti jednog društva, a ona je daleko teže izlečiva. 

Кako da garantujemo mir našim potomcima ako ni naši preci ne mogu da imaju mira – to je pitanje na koje moraju da daju odgovor oni u čijoj je nadležnosti sprečavanje i sankcionisanje ovakvih zlodela. 

Srpska groblja su u protekle dve decenije sistematski rušena i skrnavljena, a ti izlivi mržnje prema mrtvima, tretirani kao omanji prekršaj i kršenje javnog reda i mira, nisu ništa drugo do upozorenje živima i manifestacija jednog varvarskog pogleda na svet i život. 

Srbija i srpski narod žele mir i prijateljstvo sa albanskim narodom, ali da bi tako nešto bilo moguće moraju se preduzeti najodlučnije mere kako bi se praksa brisanja tragova srpskog postojanja na Кosovu i Metohiji zaustavila", zaključuje se u saopštenju Direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića.

Spomenici na pravoslavnom groblju u Lipljanu do sada su više puta bili na meti vandala. 

Ovo je drugi put u ovoj godini, da su se spomenici na pravoslavnom groblju našli na meti vandala, gde je pre četiri meseca, oštećeno 24 spomenika.


Tagovi: IncidentAdrijana HodžićLipljanMarko Đurić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije