22:46, 04.06.2020Izvor: RTK, RTS

Hoti: Biću glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa BeogradomNovizabrani kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će biti glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom i da neće da se svrstava između SAD i EU.

hoti-bicu-glavni-pregovarac-pristine-u-dijalogu-sa-beogradom

AFP

"Biću glavni pregovarač, biću odgovoran za vođenje dijaloga, jer tako kaže ustav. Neću da pravim greške svrstavanjem između SAD i EU. Mi smi sa obe strane. Proces dijaloga ne ide bez koordinacije između Vašingtona i Brisela. Postoji ogromno interesovanje Vašingtona za sprovođenje sporazuma", rekao je Hoti javnom servisu na albanskom.

Potvrdio je da je odmah nakon što je izabran za premijera imao kontakt sa Miroslavom Lajčakom.

"Bio sam jasan o našem opredeljenju u pogledu dijaloga. Sa njim sam uspostavio prve kontakte. Kao i sa gospodinom Boreljom i drugim predstavnicima institucija", rekao je Hoti.

U vreme mandata prošle vlade Aljbina Kurtija, dok su Demokratski savez i pokret Samoopredeljenje činili vladajuću koaliciju, a Hoti prvi potpredsednik vlade, kosovska skupština je 15. marta usvojila rezoluciju o dijalogu, u kojoj se navodi da samo Vlada Kosova ima mandat da vodi političke razgovore sa Beogradom.


Tagovi: DijalogAvdulah Hoti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije