15:01, 17.06.2020Izvor: Koha, KoSSev

Hoti: Imamo obavezu da osnujemo AsocijacijuU raspravi o dijalogu između Beograda i Prištine, kosovski premijer Avdulah Hoti govorio je i o sporazumu o osnivanju Asocijacije opština sa srpskom većinom.

hoti-imamo-obavezu-da-osnujemo-asocijaciju

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Hoti je rekao da su učinjene mnoge pogrešne interpretacije u vezi s takvim sporazumom, ističući da on nije proglašen neustavnim, već je samo primedbe Ustavnog suda koje bi Vlada trebalo uzeti u obzir prilikom izrade statuta Asocijacije.

„Sporazum o Asocijaciji nije proglašen neustavnim. Ustav je dao svoje primedbe koje bi Vlada trebalo uzeti u obzir pri izradi statuta Asocijacije“, rekao je Hoti, prenosi Gazeta Express.

Šef vlade rekao je da je osnivanje Asocijacije obaveza koju je Kosovo preuzelo i kao takva treba da bude uspostavljena u skladu sa Ustavom Republike Kosovo.

„Obaveza države Kosovo je da uspostavi ovu Asocijaciju. To bi trebalo biti uspostavljeno u skladu sa ustavom zemlje“, rekao je dalje Hoti.

Kosovski premijer je dalje rekao da još uvek nema ništa u pogledu osnivanja Asocijacije, jer su prošle samo dve nedelje od kako je preuzeo funkciju, ali kaže da će se pažljivo uskladiti sa Ustavnim sudom Republike Kosovo u vezi sa izradom statuta Asocijacije.

„Ako smo se obavezali, uspostavićemo ga u skladu sa Ustavom. Bićemo oprezni u ovom procesu. Pre izrade statuta u vladi, mi ćemo se pobrinuti da statut bude u skladu sa Ustavom Republike Kosovo“, dodao je on.


Tagovi: DijalogSporazum BG - PRUstavAvdulah Hoti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije