20:30, 16.11.2020Izvor: Beta, N1

Hoti: Integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti na BalkanuKosovski premijer Avdulah Hoti ocenio je u Beču da je integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti u regionu, koja će poboljšati perspektive ulaska u EU.

hoti-integracija-trzista-prvi-korak-ka-politickoj-saglasnosti-na-balkanu

Armend NIMANI / AFP

Na Ekonomskom forumu u Beču, Hoti je rekao da je uprkos pandemiji korona virusa Kosovo nastavilo da sprovodi konkretne obaveze iz evropske agende, sa posebnim naglaskom na zajedničko tržište zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz vlade.

Hoti je naglasio da čvrsto veruje da je, nakon obaveza na Samitu u Sofiji prošle nedelje, integracija tržišta prvi korak ka političkoj saglasnosti u regionu i dodao da je privredna i socijalna održivost ključna za dugoročni razvoj i integraciju regiona u EU.

Prema njegovim rečima, Kosovo je odlučno da promoviše stabilne privredne i političke odnose i očekuje konstruktivan pristup svih strana, posebno Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Multilateralna saradnja poput zajedničkog regionalnog tržišta promoviše i poboljšava bezbednost u regionu, političku stabilnost i privrednu saradnju", kazao je Hoti.

Naglasio je, da Kosovo očekuje da će integracija Zapadnog Balkana poboljšati perspektivu ka proširenju EU i podvukao da multilateralna privredna saradnja zahteva zajedničke obaveze za zajedničko tržište, kreativne ideje i zajedničke privredne projekte.

Na Ekonomskom forumu u Beču razgovaralo se o potrebi za novom mobilizacijom u digitalnom svetu, izazovima i mogućnostima za privredu regiona.


Tagovi: Zapadni BalkanPrivredaEkonomijaAvdulah HotiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije