16:12, 17.09.2020Izvor: RTS

Hoti: Kosovo će biti ekonomski epicentar kao u vreme IliraKosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da u dijalogu sa Beogradom "ne može da se pregovara o terotorijalnom integritetu i da sporazum mora da bude u potpunosti u skladu sa ustavom", očekujući da "sporazumom bude ukinuta Rezoluciju 1244".

hoti-kosovo-ce-biti-ekonomski-epicentar-kao-u-vreme-ilira

Foto: RTK

Avdulah Hoti podneo je kosovskoj skupštini izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine.

"Vlada Kosova rukovodi dijalogom, ima platformu principa i ciljeva. O teritorijalnom integritetu ne može da se pregovara. Sporazum mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. Na tim principima razvijamo proces dijaloga. Sporazum treba da rezultira uzajamnim priznavanjem. Sporazum mora da sadrži elemente koji ukidaju rezoluciju 1244", rekao je Hoti.

Hoti je naveo da je na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rečeno da je dijalog pitanje nedelja ili meseci i da je vremenski ograničen.

"Izrada konačnog sporazuma o uzajamnom priznavanju započela je na sastanku 16. jula u Briselu. Srpska strana je zatražila da se pitanje interno rasljenih osoba pokrene u dijalogu," preneo je Hoti.

Za sporazum postignut u Vašingtonu rekao je da je "zasluga Kosova što je Amerika preuzela aktivnu ulogu u ovom procesu", zbog kako je dodao, "ozbiljnog pristupa vlade tom procesu".

Za vašingtonski sporazum kaže da sadrži velike infrastrukturne projekte koji će dati novi zamah odnosa EU i SAD u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

"Sporazum je veliki korak ka normalizaciji odnosa. Dopremanje gasa Kosovu biće infuzija. Kosovo će postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture. Kosovo je imalo tu centralnu ulogu u drevnoj istoriji Dardanije. Kosovu to obezbeđuju njegovi prijatelji", rekao je Hoti.

Nije uspeo još jedan pokušaj glasanja za zakon o vrednostima OVK

Zbog nedostatka kvoruma, na sednici kosovske skupštine nije uspeo još jedan pokušaj glasanja za nacrt zakona o zaštiti vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova.
Ponovno glasanje je odloženo za narednu sednicu.

"Nema rasprave o Zajednici srpskih opština"

Hoti je naveo da je stav kosovske vlade da u dijalogu nema rasprave o Zajednici srpskih opština.

"Sedmog septembra otvorena je tema Zajednice i finansijskih potraživanja. Stav vlade je da se tema ZSO ne otvara u dijalogu, pošto je ovaj sporazum postignut 2013. godine", rekao je Hoti.

Ponovio je da se ne boji da sedne za pregovarački sto i da neće da beži od njega.

Samoopredeljenje: Priština mnogo popustila Beogradu

Redžep Seljimi iz "Samoopredeljenja" rekao je da je Priština u Vašingtonu mnogo popustila Beogradu, piše prištinska Gazeta ekspres.

Prema njegovim rečima, ustupci Hotija u odnosu na Beograd vide se u tome što je odustao od tačke o "uzajamnom priznanju".


Tagovi: DijalogSporazum BG - PRSkupštinaAvdulah HotiZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije