18:53, 21.10.2020Izvor: Beta, N1

Hoti: Ne radi se o tehničkom, već o dijalogu za potpunu normalizaciju odnosaKosovski premijer Avdulah Hoti rekao je poslanicima da dijalog sa Srbijom treba da se završi uzajamnim priznavanjem, da se ne radi o tehničkom dijalogu, već o dijalogu za konačni sporazum i potpunu normalizaciju odnosa.

hoti-ne-radi-se-o-tehnickom-vec-o-dijalogu-za-potpunu-normalizaciju-odnosa

Armend NIMANI / AFP

Kosovski premijer je danas na zahtev Demokratske partije Kosova, na interpelaciji o nastavku političkog dijaloga Beograda i Prištine, sa posebnim naglaskom na sporazum koji je postignut u Vašingtonu, rekao da Kosovo ima obavezu da normalizuje odnose sa zemljama u regionu.

"O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i nije pokrenut kao pitanje pre mene, ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Asocijacija sa izvršnim ovlaščenjima. Za ova dva principa dijaloga, imamo punu podršku naših međunarodnih partnera", kazao je Hoti.

Rekao je da je treći princip da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova.

"Tema Asocijacije (opština sa srpskom većinom) i finansijskih obaveza otvorena je 7. septembra. Stav vlade je da se tema o ZSO ne otvara u dijalogu, pošto je ovaj sporazum postignut 2013. godine", rekao je Hoti.  

Kazao je da je u ovoj fazi dijaloga u toku izrada određenih elemenata sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

"Izrada je započela sa dve teme koje smo nametnuli, nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji", rekao je Hoti.

Po njemu, sporazum treba da sadrži elemente koji ukidaju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Kosovski premijer je naglasio da je sporazum od 4. septembra postignut nakon aktivne uloge Sjedinjenih Država.

"Ovaj sporazum ima 16 tačaka, među njima su veliki infrastrukturni projekti. Ocenjujem da je ovo novi zamah odnosa EU i SAD u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije", rekao je Hoti.

Dodao je da će postignutim sporazumom Kosovo postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture.

"Pristizanje gasa na Kosovo biće infuzija. Kosovo će postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture", rekao je on.

U diskusiji, za koju je prijavljen veliki broj učesnika, poslanici nastupaju zavisno od toga pripadaju li vladajućoj koaliciji ili opoziciji.


Tagovi: DijalogSkupštinaAvdulah HotiKosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije