13:38, 11.11.2020Izvor: Koha, Radio Kontakt Plus

Hoti: Od petka se očekuje karantin i policijski čas u pojedinim opštinamaKosovski premijer Avdulah Hoti najavio je danas mogućnost karantina za pojedine opštine na Kosovu od petka, 13. novembra.

hoti-od-petka-se-ocekuje-karantin-i-policijski-cas-u-pojedinim-opstinama

FB

Očekuje se da će neke opštine biti u karantinu od petka, najavio je Hoti, rekavši da će u njima od 19:00 na snazi biti policijski čas za građane.

Trenutno su u “crvenoj zoni” opštine Priština, Podujevo, Obilić, Kosovo Polje, Južna Mitrovica, Gnjilane, Uroševac, Štimlje, Đakovica i Peć.

Hoti je na konferenciji za medije govorio  o nizu mera koje treba preduzeti kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Prema Hotiju, predlozi će danas biti poslati ministrima u vladi na razmatranje i glasanje. 

Ako glasaju za preduzimanje novih mera, u šta Hoti ne sumnja, tada će one stupiti na snagu u petak, 13. novembra u 19.00.

Hoti je istakao da je situacija s pandemijom vrlo ozbiljna i da su projekcije Nacionalnog instituta za javno zdravlje krajnje pesimistične.

„Situacija je vrlo ozbiljna, pripremili smo konkretne podatke koje mogu videti svi građani. S obzirom na kapacitet, moramo se pobrinuti za konkretnije mere. Testovi su se utrostručili poslednjih sedmica, broj pozitivnih slučajeva je oko 1 na 3 testirana, a ponekad bude i do 50 odsto pozitivnih. Čak su i smrtni slučajevi u porastu. Projekcije Instituta za javno zdravlje su prilično pesimistične", rekao je Hoti.

"Preduzete mere poboljšale su našu situaciju, ali sa povratkom pandemije u region,  raste i broj slučajeva.  Reorganizacija je završena, imamo 838 kreveta. Povećan je čak i broj lica sa pristupom kiseoniku. U Univerzitetskom kliničkom centru i bolnicama je hospitalizovano 626 pacijenata", rekao je Hoti.

On je predstavio mapu sa stopom zaraze na 100 hiljada stanovnika, rekavši da vlada želi da ove brojeve smanji.

Na mapi, opštine su podeljene u tri grupe:

Zelena zona - uključuje opštine sa niskim rizikom, do 75 zaraženih nedeljno na 100 hiljada stanovnika.

Narandžasta zona - uključuje opštine sa srednjim rizikom, od 76 do 149 zaraženih nedeljno na 100 hiljada stanovnika.

Crvena zona - uključuje opštine s visokim rizikom, preko 150 zaraženih nedeljno na 100 hiljada stanovnika.


Tagovi: Korona virusAvdulah HotiKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije