22:37, 05.09.2020Izvor: RTK, Beta, N1

Hoti: Sporazum ne ruši teritorijalni integritet KosovaKosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je za RTK da sporazum potpisan u Vašingtonu "ne ruši teritorijalni integritet Kosova" i da su Sjedinjene Američke Države garancija.

hoti-sporazum-ne-rusi-teritorijalni-integritet-kosova

Tanjug/ AP Photo/Evan Vuchi

"Postoji izraz - 'Rim nije izgrađen za jedan dan', potpisivanjem ovog sporazuma napravili smo veliki korak ka konačnom sporazumu. Nema mesta za takve stavove da ovaj sporazum krši suverenitet i teritorijalni integritet. Na sporazum treba gledati kao na odluku ka postizanju konačnog sporazuma. Integritet i suverenitet nisu narušeni. Zahtev kosovske delegacije za uzajamno priznavanje se nastavlja", rekao je Hoti, javlja RTK.

Hoti je naglasio da je njihov zahtev na svakom sastanku da se dijalog završi priznanjem.

"Trampova administracija tražila je ekonomske dogovore. Trampova posvećenost ovoj funkciji ne može postati jasnija, kada me je odmah nakon sporazuma, 20 minuta kasnije, odveo u kancelariju i potvrdio priznanje od Izraela", kazao je Hoti.

Kosovski premijer je rekao je da je sporazum sa Srbijom istorijski i da je cilj uzajamno priznanje.

Kurti: Sporazum štetan, sramota

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da je "nelegalni" kosovski premijer Avdulah Hoti u Vašingtonu potpisao sporazum štetan za Kosovo.

Prema njegovom mišljenju, jučerašnji događaji su pokazali da se predizborna kampanja u SAD nastavlja.

"Sinoć su, u prisustvu predsednika Trampa, nelegitimni kosovski premijer i autokratski predsednik Srbije potpisali sporazum sami sa sobom", napisao je Kurti na Facebook-u i izneo niz kritika ocenivši da potpisani dokument ide na štetu Kosova.

On je ocenio da je moratorijum na pitanje članstva i "propitivanje upotrebe Gazivoda ogroman neuspeh" i da su "svi u regionu svesni da mini šengen pomaže hegemoniji Srbije u ovom delu Evrope".

Prema njegovim rečima, kosovska delegacija je zaboravila i ignorisala zločine i štete tokom rata, dug koji Srbija ima prema Kosovu.

"Koncesije u Ahtisarijevom planu za manastire i crkve nisu morale da se pogoršavaju još više u Vašingtonu, kao da Srbija nije dobila dovoljno. Albanci u Preševu, Medveđi i Bujanovcu nisu odbranjeni, pa čak ni rešeni njihovi problemi. Srbija je tražila pristup moru, uzela ga je, tražila finansije, tražila preusmeravanje železnice do Merdara, dobila ga je. Tražila mini šengen, dobila ga. Dakle, nigde nije obećano uzajamno priznanje", smatra on.

Kurti je postavio pitanje "šta je ova delegacija donela na Kosovo u odnosu na Srbiju" i odgovorio: "Štetu, sramotu i opasnost".

On je ocenio da Izraelu treba zahvaliti na priznanju, ali da je priznanje Kosova i Izraela nešto što je između tih zemalja, a da Srbija nema razloga da bude umešana u kosovske odnose sa Izraelom.

"Ne kupujemo priznanje od Izraela ustupajući suverenitet Srbiji", kazao je Kurti.


Tagovi: SamoopredeljenjeAljbin KurtiSporazum BG - PRAvdulah Hoti

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije