15:58, 20.07.2020Izvor: RTK2

Batuse: Uvek smo slavili i dok smo živi slavićemoDa je zbog epidemiološke situacije sve drugačije, osećaju i meštani Batusa, u kome je skromnije nego inače obeležena hramovna i seoska slava, praznik posvećen Svetoj velikomučenici Nedelji.

hramova-slava-sela-batuse-obelezena-skromnije-ove-godine

Foto: RTK2

Crkva Svete Nedelje okupljala je vernike i u najtežim vremenima. Zbog virusa korona ove godine je u porti znatno manji broj meštana Batusa i okolnih sela. Došli su da se pomole za zdravlje svojih najmilijih.

“To je crkveni praznik, najvažniji dan u selu. Uvek smo slavili i dok smo živi slavićemo”, kaže Todorka.

"Kolač je za zdravlje porodice, svojih najbližih. Ove godine je tako. Došli bi ljudi u većem broju, ali nisu mogli, zato je malo skromnije. Kući dolaze gosti, ali nešto najuže”, rekao je Zoran Ristić ovogodišnji domaćin.

"Ostala je tradicija i navika kod naroda da se pomoli Bogu, da zapali sveću za zdravlje porodice”, kaže Slaviša Mirić.  

Ekipa RTK2 se uverila da prisutni poštuju preporuke o zaštitnim merama. Da nije korone, vrata domova bi bila širom otvorena ne samo za rodbinu i prijatelje, već za sve putnike namernike, a sada će seoska slava biti obeležena u krugu porodice.

“Ako neko dođe mi smo se spremili, sabor je, praznik, pa ako dođe neko dođe, šta je tu je, takvo je stanje”, rekla je Ljilja Ničić.

“Sve po istim običajima kod kuće, mada je okupljanje zabranjeno, ali očekujemo goste. Zbog pandemije su zabranjeni veći skupovi, ali šta ćemo”, rekao je Nebojša Mirić.

Kao i u ostalim sredinama i u Batusu je sve više mladih koji svoju budućnost vide na nekom drugom mestu gde imaju veće šanse za bolji život.

“Ima 80 srpskih kuća i oko 20 albanskih. Omladina odlazi najviše zbog posla, inače svako voli svoje rodno mesto”, kaže  Marko Arsić.

Mališanima je u Batusu prava atrakcija ringišpil koji će tu ostati još par dana.

“Idemo do parka, školskog dvorišta i to je”, rekla  je Katarina Dimić.

“Družimo se, ali ne grlimo se”, kaže Katarina Mirković.

Meštani Batusa se nadaju da će ih Sveta Nedelja, kao i do sada, štititi od nedaća, kako bi se naredne godine okupili i praznik proslavili u što većem broju.


Tagovi: SlavaSrbiGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije