13:05, 20.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u ZvečanuHumanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.

humanitarni-bazar-za-dariju-i-natasu-25-januara-u-zvecanu

Foto: Facebook

Bazar će biti održan na platou ispred Pošte, u periodu od 10 do 16h.

Usled produženog porođaja, Darija je bila duži period bez kisonika. Nakon toga provodi 21 dan u inkubatoru. Dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza i epilepsija.

U prvim mesecima nije bilo jasnih znakova oboljenja, kasnije, kako se kao beba razvijala, kod roditelja se javila sumnja, jer je Darija imala poteškoća sa držanjem, ravnotežom, nedovoljno usklađenim pokretima zbog slabosti mišića i slabom reakcijom na okolinu.

Prvi epileptični napad je imala sa šest godina, pri kom je imala grčeve tela i penu na ustima. Napad je trajao gotovo 4 minuta. Od tada je pod terapijom, napadi se javljaju ređe, uglavnom u snu.

Darija je intelektualno očuvana, govori, ne hoda, i ne sedi dugo samostalno. Predstoji joj dugotrajan proces koji se sastoji od operacija, rehabilitacija, pomagala i daljeg lečenja za koje je porodica iscrpela sva novčana sredstva.

Trogodišnja Nataša je sedma od osmoro dece, koliko broji porodica Stojanović iz sela Bosce u opštini Кosovska Кamenica.

Borbu Natašinih roditelja da prehrane porodicu od socijalne pomoći otežava činjenica da se mala Nataša od rođenja bori sa više dijagnoza. Ima dečju paralizu, urođenu srčanu manu, napade gušenja, anemiju, strabizam, hipotoniju mišića, ne sedi, ne hoda, ne govori... Ispoljava alergiju na većinu namirnica i jede samo kašastu hranu.

Jedino dobro što ima su ruke njenih starijih sestara koje je stalno nose, jer nemaju čak ni kolica za nju.

Još jedan problem koji ih je pogodio je loše psihičko stanje majke, pa su sve obaveze oko kuće i porodice pale na pleća najstarije Jelene (17).

Troškovi za Natašinu hranu, lekove, pelene i ostale potrepštine su previsoki za ovu porodicu. 

“Mi ćemo u narednom periodu organizovati bazar za nju a do tada molimo sve ljude dobre volje da nam se jave i uključe u ovu akciju, da maloj Nataši i njenim roditeljima makar malo olakšamo u borbi sa njenim bolestima”, navode organizatori.


Tagovi: ZvečanHumanitarna pomoc

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije