22:23, 24.10.2020Izvor: Beta, Danas

I Bugarska, uz Kosovo i Severnu Makedoniju, potpisala sporazum sa SAD o bezbednosti mreže 5GBugarska je potpisala sporazum sa SAD o bezbednosti bežične mreže 5G koji treba da obezbedi da u tome ne učestvuju kineske kompanije.

i-bugarska-uz-kosovo-i-severnu-makedoniju-potpisala-sporazum-sa-sad-o-bezbednosti-mreze-5g

Foto: telemax.ba

Sporazum, nazvan „Čista mreža“, juče su sa SAD na ceremoniji u Skoplju potpisali Severna Makedonija i Kosovo.

Ambasada SAD u Sofiji navela je da se Bugarska „pridružuje sve većoj koaliciji zemalja i kompanija koje su se obavezale da će zaštititi svoje 5G mreže od nepouzdanih dobavljača“.

Američki državni podsekretar za ekonomski rast Kit Kreč (Keith Krach) rekao je na jučerašnjoj ceremoniji potpisivanja s Bugarskom da je sporazum od ključne važnosti za državnu bezbednost, ekonomski prosperitet i stabilnost regiona.

Sporazum je deo nastojanja administracije predsednika SAD Donalda Trampa da iz postavljanja 5G mreže isključi tehnološkog giganta „Huavej“ i druge kineske firme.

Američki državni zvaničnici širom Evrope i sveta vode kampanju protiv uključivanja „Huaveja“ kojeg Vašington smatra pretnjom državnoj bezbednosti SAD i tvrdi da ta firma svoju tehnologiju koristi za špijuniranje za račun vlade Kine.

Peking to negira i tvrdi da Amerikanci vode kampanju protiv „Huaveja“ iz ekonomskih razloga.


Tagovi: SADSeverna MakedonijaKosovoKinaBugarska5G

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije