19:29, 15.07.2019Izvor: RTK2

I pored teških uslova, meštani Koša opstajuDesetak srpskih porodica u povratničkom selu Koš nadomak Kline ne namerava da napušta svoja ognjišta i pored nimalo lakih životnih uslova. Najuporniji su odlučili da svoje potomke podižu u mestu u kom su rođeni.

i-pored-teskih-uslova-mestani-kosa-opstaju

Foto: RTK2

U novoizgrađene kuće u selu Koš, 2005. godine vraća se više od 30 srpskih porodica. Oni koji nisu mogli da se suoče sa nedaćama u njemu se nisu zadržali, dok je desetak najupornijih porodica odlučilo da se posveti radu u polju i oko stoke, ne bi li na taj način sebi obezbedili egzistenciju.

"Bavim se samo poljoprivredom, dali su nam traktor, ali nam fale priključne mašine. Pisao sam nekoliko zahteva, ali uzalud. Obrađujem 10 hektara zemlje, ali sve sam moram da plaćam, jer nemam priključne mašine", kaže Milan Savić.

"Svi imaju imanja, ali zapušteno stoji sve. Mi ne možemo ni naše da stignemo da obrađujemo, nemamo ni mehanizaciju. Glavni problem je što nema ko da radi, ostali su mahom stari i nemoćni", naglašava Dobrivoje Radovanović.

"Živi se dosta teško, preživljavamo od poljoprivrede i stočarstva. Malo nas ima, da je naroda da se vrati, bolje bi se živelo, ovako teško dosta", ističe Cvetko Lacmanović.

Kažu da većih problema nemaju, svedoci su tek poneke provokacije, a najvećih problema imaju sa šumokradicama.

"Obilazio sam šumu, prijavljivao sam policiji, ali ništa od toga, lopovi i dalje kradu. Često sam nailazio na njih kada odem do šume... Ne smem često da idem, jer su oni naoružani, jednom su mi rekli da više nikada ne dolazim sam, jer ću nestati", izjavio je Savić.

"Do šuma idemo, ali imamo problema sa krađama. Imam negde oko 10 hektara pod šumom, ali ništa ne ostave, ne možemo ni za sebe da sakupimo drva", kaže Lacmanović.

Na izgradnju puta, meštani Koša čekaju već tri godine.

‘’Trebali su da naprave put, počeli su i ostavili da tako stoji. Voda je mnogo iskopala put, jedva se autom prođe. Bolji je put u planinu gde ljudi čuvaju ovce, skoro sam bio, nego ovaj naš, gde mi živimo’’, jada se Radovanović.

U Košu nema škole, pa deca na nastavu odlaze u Osojane, gde meštani ovog povratničkog sela inače završavaju većinu svojih obaveza. Prodaja imanja nije izražena, a meštani nas uveravaju da će tako i ostati, uz nadu da će opustele livade Koša ponovo biti omiljeno dečije igralište.


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije