21:48, 13.11.2019Izvor: Indeksonline, KoSSev

I Rašić podneo žalbu zbog nepriznavanja glasova iz SrbijeŽalbu Vrhovnom sudu na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke, pored pokreta Samoopredeljenje (LVV), podneo je juče i kandidat za kosovskog premijera ispred koalicije Sloboda, Nenad Rašić, javlja Indeksonline.

i-rasic-podneo-zalbu-zbog-nepriznavanja-glasova-iz-srbije

Foto: Slobodno srpski

Kako je objasnio za Indeksonline, ovim postupkom brani dugoročne interese glasača iz centralne Srbije.

„Žalio sam se zbog glasova iz Srbije. Ali kao odgovoran čovek, ja znam da su ti glasovi promenili situaciju, ali ja ovom žalbom štitim dugoročne interese“, rekao je Rašić.

Međutim, potez Rašića naišao je na kritiku koalicije NISMA-AKR-PD čiji prelazak cenzusa zavisi od odluke da li će ili ne, glasovi putem pošte pristigli iz Srbije biti prihvaćeni i uključeni u konačan rezultat izbora.

Iz ove koalicije navode da je Rašić u emisiji Pressing na T7, 8. novembra izjavio da su glasovi iz Srbije prikupljeni u Nišu, ali samo oni glasovi koji su bili za Srpsku listu.

„Zahtev političke koalicije kosovskih Srba da se ne prihvate falsifikovani glasovi iz Srbije bio je potpuno ispravan. Ono što na prvi pogled nije jasno, je promena stava Nenada Rašića i njegova žalba Vrhovnom sudu da se smatraju zakonitim falsifikovani glasački listići od kojih koalicija 'Sloboda' nema nijedan jedini glas, jer je 100% ovih falsifikovanih glasačkih listića za Srpsku Listu“, navode iz NISMA-e, prenosi Gazeta Express.

Oni dalje optužuju koaliciju „Sloboda“ da je ovakvu odluku donela kao rezultat pogodbe sa LVV i dodaju da „nikakve pogodbe Srpske liste, Nenada Rašića ili LVV, neće dovesti do kršenja zakona na Kosovu, niti osporiti političku volju 42.000 građana Kosova“, što je broj glasova koji je ova koalicija osvojila.

Od odluke o tome da li će glasovi iz Srbije biti prihvaćeni ili ne, zavisi sastav sedmog saziva kosovske skupštine, jer se izbacivanjem ovih glasova iz ukupnih rezultata, spušta granica za prelazak cenzusa i koalicija NISMA-AKR-PD, koja je trenutno van parlamenta, bi mogla dobiti potrebnih 5% glasova za osvajanje 6 poslaničkih mesta.

Glasovima iz Srbije zamera se to što, iako se glasači registruju za proceduru glasanja preko pošte, ti glasovi u Kosovo Polje, odnosno na adresu CIK-a, ne stižu putem pošte, već se sakupljaju u centralnoj Srbiji i onda prevoze na Kosovo, bez ikakvog učešća srpske ili kosovske pošte u tom transportu.


Tagovi: SrbijaNenad Rašić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije