18:24, 01.03.2019Izvor: Beta, TV Hram

Iguman Sava upozorava da razgraničenje znači odlazak Srba sa KosovaIguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić upozorio je da se zbog nekih političkih rešenja koja se pominju može dogoditi da srpski narod nestane sa KiM, navodeći pri tome ideju razgraničenja.

iguman-sava-upozorava-da-razgranicenje-znaci-odlazak-srba-sa-kosova

Foto: Danas

"Danas se suočavamo sa posebno velikim iskušenjem, jer se određenim rešenjima koja se traže na političkom planu može desiti da naš narod potpuno ode sa ovog prostora, odnosno više nego ikad ranije u istoriji", rekao je arhimandrit Sava u intervjuu za televiziju Srpske pravoslavne crkve, TV Hram.

On istakao, da je pitanje šta će takva rešenja značiti za svetinje SPC, jer kad se govori o "razgraničenju dva naroda" podrazumeva se da "tamo gde jedan živi nema drugoga, gde živi drugi nema prvog".

Iguman Sava je, međutim, istakao da su Srbi i Albanici "istorijski povezani na mnogo načina" i da su imali i hrišćanske veze u ranijem periodu, ali i danas.

"Ali danas u ideologiji koja preovladava na ovim prostorima postoji ogroman stepen netrpeljivosti i prema našem narodu i svetinjama, koje se vide kao opasnost za uspostavljanje jednog novog, kulturnog i političkog, identiteta", rekao je arhimandrit Sava.

Prema njegovim rečima, ono sa čim se srpski narod i Crkva danas suočavaju na Kosovu je nešto veoma specifično i "možda i mnogo opasnije" nego što se dešavalo u nekim ranijim istorijskim periodima.

"Zato smo mi kao Crkva, kao narod, kao sveštenstvo, monaštvo, sa našim episkopom, uputili jedan apel. Zbog takvih rešenja koja mogu imati dalekosežne i opasne posledice", rekao je iguman Visokih Dečana, podsećajući na apel koji su letos uputili predstavnici SPC.

"Dakle, to nije nešto što je vezano za politiku, još manje za političke partije", naglasio je on, dodajući da je Crkva ta koja "povezuje i sjedinjuje".


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije