18:59, 19.08.2019Izvor: FoNet, Danas

Iljir Meta: Albanija ne može biti deo dijaloga Kosova i SrbijePredsednik Albanije, Iljir Meta, istakao je da ta država ne može biti deo dijaloga između Kosova i Srbije, jer je to tema za kosovske institucije.

iljir-meta-albanija-ne-moze-biti-deo-dijaloga-kosova-i-srbije

Foto: azernews.az

U intervjuu za RTV21, Meta je rekao da dijalog Kosova i Srbije treba da se završi na najbolji način za obe zemlje, ali i za čitav region, jer smatra da je to ključno pitanje koje može ubrzati ili usporiti sve procese evropeizacije, prenosi Kosovo onlajn.

Njegov stav je da je odnos između Albanije i Srbije veoma važan, a podsetio je na saradnju koju je kao premijer imao sa bivšim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

Meta je istakao da je Albanija među prvim zemljama koja je priznala i koja poštuje nezavisnost Kosova i njenih institucija, ali da je dijalog sa Srbijom tema za kosovske institucije.

“Albanija ne može da bude deo dijaloga između Kosova i Srbije, jer svaka intervencija Albanije u tom dijalogu, ili u određenim temama dijaloga, praktično predstavlja kršenje nezavisnosti i legitimiteta”, kazao je Meta.

Prema njegovim rečima, uloga Albanije je da doprinese podsticanju kosovskih institucija i političkih faktora da blisko sarađuju, kako bi se postigao konsenzus o ključnim temama i najprihvatljivijim rešenjima koja bi učinila mogućim završetak dijaloga i međusobno priznavanje.


Tagovi: KosovoSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije